JIM GUSTIN & TRUTH JONES - MEMPHIS

Jim Gustin uit Californië is gitarist en singer-songwriter. In de voorbije dertig jaar is hij vooral opgetreden in de omgeving van L.A.. Bedoeling van Jim Gustin is om tijdens de optredens en met zijn muziek, op de éérste plaats waarachtig over te komen. Vandaar dat de eerste keuze voor de naam van zijn band The Truth is. Probleem is dat deze naam al heel vaak en veel eerder gebruikt is… Jones is aan de naam toegevoegd, om het begeren, het verlangen naar de waarheid te accenturen en, het laat ook uitblijken, dat er verwezen naar iemand wordt.

The Truth is opgericht in 2000, met Jim Gustin als zanger en gitarist, Jeri Goldenhar aka Truth Jones als co-vocaliste, Chris Baurer als gitarist en zanger, Burke Greer als bassist en zang en Jim Sipotz als drummer. Jessica Baurer trouwt met Chris en wordt ook zangeres en is de dochter van Jeri Goldenhar. Stephen Semola is keyboardspeler en zingt en Chuck Goldenhar, de man van Jeri Goldenhar, speelt mondharmonica. De band treedt vaak op in clubs en bars, bij vieringen en tijdens benefiet avonden.

Jim Gustin & Truth Jones debuteerden in 2013 met ‘Can’t Shet A Tear’. ‘Memphis’ is het nieuwe album. Het is een verzameing van tien originele nummers, waarvan Jeri Goldenhar er vier mee schreef. Voor de opnames zaten samen samen met Gustin en Goldenhar in de studio: Steve Alterman (piano, orgel, keys), Terry Wilson (bas, gitaar, percussie, b-vocals), Herman Matthews (drums, percussie) & Teresa James (b-vocals). De producer van het album is, net als van hun debuut, Terry Wilson (Eric Burdon, Ana Popovic), die zelf ook op het album meespeelt (bas, gitaar, percussie).

Het album opent na de piano intro van Steve Alterman, swingend met “Half Past Ten”. De typische rauwe stem van Jim Gustin is herkenbaar en wordt fraai opgesmukt met de backing vocals van Teresa James. Met “Live With Yourself” verandert de sfeer en belanden we in New Orléans. De zang wordt hier gedaan door Truth Jones. Hierna komt de titel song “Memphis”. Gustin’s geleefde stem en de keyboards bepalen voor een groot gedeelte deze soul blues. De mooie blues ballade “You Know Me Too Well” die daarna volgt, wordt bepaald door het indringend orgelspel van Alterman en de slepende zang van Truth Jones. In het funky “I Love What I Got” is het drumwerk van Herman Matthews dominant en bewijst Gustin dat hij ook even een gitaarsolo’s kan spelen. Na de onderhoudende shuffle “Big Hearted Woman” is er de Latin getinte salsa “Crazy Little Woman”. Alterman en Truth Jones schitteren opnieuw in de swingende boogie “I Ain’t Playing” en, in de krachtige soul blues “Slipping Away” zijn behalve de strakke ritmesectie, fraaie gitaarriffs en een groovy orgel te horen. De afsluiter is de kers op de taart. In de ballade “Right Time For Goodbye” krijgen we achtereenvolgens Truth Jones, Jim Gustin, dan beide samen en, tenslotte de rest van deze uitstekende band te horen.

Met ‘Memphis’ zetten Jim Gustin & Truth Jones een belangrijke volgende stap. ‘Memphis’ is een uitstekend, gevarieerd en goed gearrangeerd album. Op het album schittert Jim Gustin opnieuw met prachtige stem en knappe melodieën. Voor een ontspannen avond, met de juiste mensen, is hun muziek nog steeds de juiste keuze. Jim Gustin & Jeri Goldenhar zijn de ‘truth’.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Half Past Ten” - 2”Live With Yourself” [Goldenhar & Gustin] - 3”Memphis” - 4”You Know Me Too Well” [Goldenhar & Gustin] - 5”I Love What I Got” - 6”Big Hearted Woman” - 7”Crazy Little Woman” - 8”I Ain’t Playing” [Goldenhar & Gustin] - 9”Slipping Away”- 10”Right Time For Good Bye” [Goldenhar & Gustin] – Music/Lyrics by J. Gustin, and/or as [noted] ℗ 2017 – Producer: Terry Wilson & Jim Gustin

Album Line-up:
Jim Gustin: lead & b-vocals, guitar
Jeri Goldenhar (aka Truth Jones): lead & b-vocals
Steve Alterman: piano, organ, keys
Terry Wilson: bass, guitar, percussion, b-vocals
Herman Matthews: drums, percussion
Teresa James: b-vocals

Discography Jim Gustin & Truth Jones:
Memphis [2017] | Can’t Shed A Tear [2013]  

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Blind Raccoon

video