RAFAEL & ENERGIA DOMENICANA - ENAMORARSE EN LA PLAYA

Het is best een beetje vreemd te noemen dat we, in internet- en globaliseringstijden, vier jaar moeten wachten om een CD, die inderdaad al in 2013 verscheen in Canada en de Dominicaanse Republiek, hier bij ons te zien verschijnen, maar we mogen de mensen van Arc Music dankbaar zijn, want in het genre van de zogeheten Tropical Latin is deze debuutplaat de absolute top.

Rafael Wilsikin Medina is Dominicaans van origine, maar woont en werkt in Canada. Al heel snel nadat hij daar kwam wonen, kwam hij in contact met de lokale Latin scene van Montréal, deed auditie tijde Estofa Band, waarmee hij ook een plaat opnam. Telkens één van de Latin sterren Montréal aandeed, werd hij gevraagd om in de koortjes te zingen en zo werkte hij zich, stap voor stap, in de belangstelling. Dat leidde er in 2009 toe, dat hij onder eigen naam begon op te treden en onnoemelijk veel concerten speelde en vooral zong.

Deze is dus zijn eigenlijke solodebuut en dat bulkt van de “klassieke” ingrediënten: dit is feestmuziek, dit hoort onder de zon thuis, je moet daar op dansen en je wordt, zoals de titel van de plaat aangeeft, als vanzelf verliefd. De genres die je hoort passeren zijn zowel merengue als salsa, bachata, bolero en kenmerkend bij dat soort muziek is de combinatie van uitgebreid slagwerk met opzwepende blazers, waarboven de zanger zijn verhaaltjes debiteert. Toegegeven, de vertelsels zijn niet meteen aanleiding tot een Nobelprijs literatuur, maar dat is 99% van uw of mijn leven ook niet.

Nee, dit is 100% feestmuziek die we hier bij ons met de Antilliaanse feesten associëren en die je aan allerhande lekkere cocktails doet denken en aan witte stranden, blauwe zeeën en dames met een koffie-met-melk huid. Daar is bijzonder weinig mis mee, temeer omdat Rafael ook een uitstekende zanger blijkt te zijn en, zo blijkt toch uit de talloze Youtube-filmpjes, een begeesterende podiumpersoonlijkheid heeft. Beetje macho zo nu en dan, maar dat kan hij allicht zelf ook niet helpen. Belangrijker is, dat alle dertien nummers -de plaat duurt 54 minuten- van de hand van Rafael zelf zijn. We hebben dus ook met een songschrijver te maken en niet alleen maar met een vertolker. Dat helpt mij te denken dat we met deze plaat wel voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst zullen horen.

Soit: als u komende zomer openluchtfeestjes heeft of geeft, kan deze CD u aardig wat diensten bewijzen. Overtuig uzelf via het filmpje dat ik bijsluit en begin alvast te oefenen, zodat de laatste stramheid tijdig uit uw heupen en bekken geschud raakt!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: ARC records

video