NEVERMIND NESSIE - BEST OF FOES

Dit vijftal met roots in en om Lokeren is intussen een jaar of acht onderweg en recent presenteerden ze hun tweede CD, die eigenlijk gewoon een verderzetting is van hun debuut, waarover twee jaar geleden in deze kolommen geschreven werd. Het recept is niet of nauwelijks veranderd: men neme een mix van doedelzak, tin whistle, accordeon, gitaar, bas en drums en men goeie zich daarmee op een mix van traditionele folkmuziekjes en nieuw geschreven nummers in dezelfde stijl, men overgiet dit alles met de nodige liters geestrijk vocht en hop: hier is Nevermind Nessie.

Keltische en Vlaamse folk lopen arm in arm met Schotse en Amerikaanse punk en het doel is duidelijk: dit is feestmuziek voor de late uurtjes op een zomers festival of voor de kroegentochten in de buurt. Let op: ik bedoel dit allemaal totaal niet denigrerend, ik probeer alleen maar te situeren wat deze plaat bevat en dat zijn deels traditionele nummers als de “Berendans” of “The Road to Lisdoonvarna” of “The Pigeon on The Gate” of “The Finnish Polka” en deels nieuwe songs van eigen makelij zoals “Drink Up”, “So Drunk” of “Monday Mornings”, aangekleed met punkgitaar en met klassieke dolkinstrumenten en je krijgt dan algauw muziek die aan Flogging Molly of Dropkick Murphys en daar is bijzonder weinig mis mee. Overigens bewijzen de dame en heren dat ze echt wel goed kunnen spelen, wat het beste tot uiting komt op afsluiter “”Il Viaggio di Saltarello”.

Die saltarello is een traditionele Italiaanse dans, waarvan ik denk dat Nevermind Nessie hem bij onze Rum oppikten en die hier gekoppeld is aan “Viaggio in groppa al tonno”, dat we kennen van de soundtrack van “Pinocchio” én van Manu Chao. Ondanks het feit dat dit zeker geen wereldschokkende plaat is, zal u hier van mij geen negatief woord over lezen: er is absoluut nood aan dit soort soundtracks voor plezante avonden, waarop mensen bijeenkomen met als enig doel zich eens flink te laten gaan en niet op een pint min of meer. Plezant, ongeremd, uitgelaten en vooral: heel goed gespeeld. Ik zal Nessie zeker niet uit de weg gaan, als ze mijn pad kruist!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video