SCHEEN JAZZORKESTER & AUDUN KLEIVE - POLITURPASSIARER

 

Het Scheen Jazzorkester is een professioneel ensemble dat voornamelijk bestaat uit muzikanten uit de regio Telemarken in Noorwegen. De band speelt uitsluitend originele composities van de eigen leden, er zijn al albums uitgebracht met muziek van Magnus Rutle (tbn) en Rune Klakegg (pno), dit album bevat muziek van Audun Kleive (drs). Het SJO bestaat sinds 2010, dit is het vierde album onder hun naam en het tweede voor Losen Rec.

Drummer/percussionist/componist Audun Kleive orkestreert, of hij nu samen speelt in een duo met een sterk geïmproviseerd karakter of met strakke en specifieke gecomponeerde stukken voor een orkest met 13 muzikanten zoals hier het geval is. Zijn vier soepele ledematen creëren ritmische poëzie. Audun heeft samengewerkt met internationale giganten als Mike Manieri, Charles Lloyd en Pat Metheny alsook met zijn beroemde landgenoten zoals Terje Rypdal, Jon Balke, Jan Bang en Nils Petter Molvaer. PoliturPassiarer is indrukwekkende, ambitieuze muziek, een weergaloze ontdekkingsreis (aldus David Fishel in de hoestekst).

Kleive begon met een aantal kleine “etudes” als een soort hulpmiddel om de ritmische verbindingen in het SJO, dat bestaat uit zowel klassiek getrainde als jazzmuzikanten, verder te versterken. Vóór de opnamen legde Kleive eerst een simpel drumpatroon vast met het ensemble zodat zij de dragers werden van zijn ritmiek, later werden de originele drumopnamen gewist waarna hij opnieuw inspeelde met meer toeval en vooral meer pauzes waar hij normaliter volop bezig zou zijn “to keep the beat”. Het originele concert bestond uit 9 delen met een totale speelduur van 85 minuten, maar alleen de helft daarvan vond zijn weg op deze cd. De improvisaties zijn niet al te lang, de nadruk ligt op perfectie van de uitvoering, daarom noemde master engineer Bob Katz de muziek “classical”. Er zijn 12 stukken kortweg getiteld met nummers, bv. 2a, 2b etc. en dan zijn er ook nog 4 drumpassages verspreid over het totale werk. Ruimte voor solo’s zijn er voor André Kassen op sopraansax, Jon Oystein Rosland op tenorsax, Magne Rutle op trombone en Guttorm Guttormsen op sopraansax.

Ondanks mijn classificatie onder jazz, komt vooral het ensemblewerk sterk over als zijnde klassiek, hetgeen niet als een verrassing bestempeld mag worden bij uitgeschreven muziek, de weliswaar korte solo’s van de blazers en ook het drumwerk van Kleive zorgen weer wel voor een meer jazzy karakter. Door de complexiteit en de muzikale vaardigheden van het SJO is het zeker genieten van deze karakteristieke muziek onafhankelijk onder welke muzikale vlag er wordt gevaren. Als liefhebber van zowel jazz als klassieke muziek (en nog veel meer) klinkt dit, ja, als muziek in mijn oren.

Bezetting Scheen Jazzorkester :
Audun Kleive (drs), Guttorm Guttormsen (flt,clt,as,ss), André Kassen (ss,ts), Jon Oystein Rosland (ts), Line Bjorner Rosland (clt,bs.clt), Finn Arne Dahl Hanssen (tpt), Magne Rutle (tbn), Benedikte Follegg Hol (tbn), Asgeir Grong (bs.tbn), Rune Klakegg (pno), Sondre Stordalen (gtr), Jan Olav Renvag (bs).

Jan van Leersum

Artiest info
Website  
 

Label : Losen Rec.
Distr. : NewArtsInt.

video