JESSE WALDMAN – MANSION FULL OF GHOSTS

Eén van die dingen die Canadees Jesse Waldman koestert is een tape cassette met een opname van zijn grootmoeder, die “Papirosen”, een Jiddische folk song, zingt voor zijn moeder. Jiddish is een Joodse taal, die in centraal en oost Europa gesproken werd voor de Holocaust. Origineel was Jiddish een Duits dialect met Hebreeuwse en woorden uit andere talen.

Het is een opname, die hem even kostbaar is als een oude gitaar, die hij vond in de kelder van het huis van zijn ouders. Het is die gitaar die hem zijn rock & roll dromen deed waar maken en die hem van het landelijke Thornhill, Ontario, naar Toronto deed verhuizen, waar hij nu al twintig jaar mee draait in Vancouver's Commercial Drive music scene.

Beïnvloed door folk en blues pioniers als Townes Van Zandt, Taj Mahal en Neil Young, trok Jesse het voorbije decennia door Canada, het westen van de Verenigde Staten en de UK. Hij was er te zien (met zijn grunge band Zygote) met zijn unieke mix van folk en blues op de meest uiteenlopende podia en tijdens meerdere festivals .

Jesse Waldman is een man die vaak van hoed wisselt. Naast singer-songwriter en gitaar virtuoos is Jesse Waldman studio producer, een gerespecteerd geluidsontwerper en een gevraagde film & TV componist.

‘Mansion Full of Ghosts’ (‘Een Herenhuis Vol Spoken’) is (het maken duurde vier jaren!) Jesse Waldman's solo debuut. Het is een verkenning van de grote dualiteit van de stad, die weerspiegeld wordt op een achtergrond van schoonheid en waar het een noodzaak is om in het donker een licht te zien.

De voorbereidingen en repetities gebeurden in de Redlight Sound Studio’s, waarvan Waldman medeoprichter is. De eerste opnames zelf vonden plaats in de Afterlife Studio’s met engineers John Raham (Frazey Ford, Destroyer, We Are The City) en Erik Nielson (Rich Hope, The Sumner Brothers). De pre-opnames gebeurden met een analoge tape recorder en de afwerking gebeurde daarna o.l.v. producer Marc L’Esperance (Ray Condo, Nomeansno, Petunia & the Vipers, Linda McCrae of Spirit of the West) in de Heavyosonic Studio’s. L’Esperance was niet alleen producer, maar speelde ook mee op het album (zang, gitaar, harmonica en extra drums en bas). De overige muzikanten waren: Monte op harmonica (Paul Pigat, Boxcar), Michael Simpsonelli op drums (CR Avery, Shrinking Mountain), Michael Rush op bas (Corin Raymond, The Broken Mirrors), Tom Hammel op pedal steel (The Palomars) en Tom Heukendorff op piano (Juno nominated The Harpoonist and the Axe Murderer). De droevige noot hierbij is dat Monte stierf tijdens de afwerking van het album. Monte is te horen op harmonica op “Other Side of Town” en “Lonesome City”.

De opener “Hope in Shadows” is een rootsy akoestische folk song, waarin Vancouver’s Downtown Eastside geprotretteerd wordt en, waarin Waldman benadrukt dat iemand kan terug opstaan na een donkere periode. “Good Company” is een nummer met veel harmonnica en zang, waarin de filosofie verdedigt wordt van je te omringen met die mensen, die je naar een hoger niveau tillen. In het klaaglied “Wild Balloon” staat hartpijn centraal en de country song “Hard Livin” is een tribute aan harmonica speler Monte, die hen te vroeg verliet. Waldman delft op het einde van de rit in “The Rest of My in toewijding en betrokkenheid. Het nummer werd gelanceerd door een muziekvideo die door Waldman gemaakt werd, met ruwe beelden van zijn eigen familiegeneraties, van grootmoeder tot moeder, naar een jonge Jesse zelf.

Liefhebbers van folk en country zullen zich met ‘Mansion Full Of Ghosts’ van Jesse Waldman zeker in de wolken voelen. Waldman laat de tradities van de folk herleven, waarbij je moet terug denken aan Joe Pug, Shakey Graves, Gillian Welch en Blake Mills. Het is een album dat, zo zingt Waldman zelf, uit de noodzaak geboren is “to keep a light on in the dark”. Het is een boodschap, die met dit album meer dan ooit overkomt, ongeacht waar je ook bent.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Hpe In Shadows” - 2”Good Company” - 3”Hummingbird” - 4”East Van Blues” - 5”Wild Balloon” – 6”Small Talk” - 7”Hard Livin” - 8”Keep Alight On In The Dark” - 9”Lorraine” - 10”OtherSide of Town” - 11”Ballerina From the East Coast” - 12”Lonesome City” - 13”Raincity Blues” - 14”Ashes” feat. Megan Alford - 15”The Rest Of My Days” 16”Another Lost Soul” – Music/Lyrics by Jesse Waldman ℗ 2016 – Producer: Jesse Waldman & Marc L’ Esperance

Album Line-up:
Jesse Waldman: guitar, vocals, lap steel (1,3,6,10,13), Rhodes (1,4), piano (7), resonator (9)
Marc L’Esperance: (add.) drums (1-3,6-8,13,16), vocals (1-2,4,6-13,15-16), harmonica (2-3,5,7,9,13,15-16), bass (2-3,7,13), guitar (3), J45 (6,8,14), ebow (8;14)
Michael Rush: double bass (1,10,16), bass (6,8,12)
Michael Simpsonelli: drums (1,6,10,12)
Beth Southwell: vocals (1,6)
Megan Alford: vocals (2-3,6,8,14)
Beth Southwell: vocals (10,12)
Tom Heuckendorf: piano (6,8,10,12-13)
Monte: harmonica (10,12)
Tom Hammel: pedal steel (11-12)

Discography Jesse Waldman:
Mansion Full Of Ghosts [2016]

Artiest info
Website  
 

video