YULY TOVAR - SONGS FROM MEXICO

La Nueva Reina de la Cançion Mexicana…zo luidt de bijnaam van deze rondborstige dame uit Michoancàn. Niet dat ik al ooit van haar gehoord had, maar als de nationale media haar zo omschrijven, zal daar wel iets van aan zijn, vermoed ik. Ze won alvast in 2012 de lokale versie van “Record Your Talent” en kreeg binnen Mexico ook al menige award toegekend.

Zestien tracks op deze kennismakings-CD, allemaal speciaal voor haar geschreven door José Angel Romero “el Cuervo”, uitgezonderd de twee bonustracks, “Mi Nombre es México” en “Quédate”, die van de hand van Gao de la Cruz.

Als je die twee namen even googelt, kom je uit bij twee broodschrijvers, die letterlijk tientallen nummers schrijven in de traditionele mariachi, bolero, banda en norteño genres.

Daar heb ik op zich geen probleem mee, maar op deze plaat leidt dat helaas tot een beetje bloedeloosheid: dame Tovar heeft een geweldig stemorgaan, maar de orkestratie van de songs lijdt aan monotonie en aan de klank van de smartlap. Iets te goedkoop en electronisch klinkende strijkers, en verder de minimumbezetting van het klassieke mariachi-orkestje, zijnde trompet, viool en gitaar. Daar kom je twee, drie nummers ver mee, maar dan gaat de plaat al snel vervelen. Dus: uitkijken als je dit denkt te kopen!

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Arc Music

video