DEACON BLUE – LIVE AT THE GLASGOW BARROWLANDS (CD + DVD)

De meesten onder ons zullen de naam ‘Deacon Blue’ voor altijd blijven linken aan het nummer “Real Gone Kid” (zie video), hun grootste hit uit 1988 die door leadzanger Ricky Ross werd geschreven nadat hij een schitterend live concert had bijgewoond van de voormalige ‘Lone Justice’-zangeres Maria McKee. Deze Schotse pop- en rockformatie uit Glasgow werd echter al in 1985 opgericht met twee leadvocalisten Ricky Ross en zijn sinds 1990 echtgenote Lorraine McIntosh en James Prime op keyboards en Dougie Vipond op drums.

Tot op de dag van vandaag is ‘Deacon Blue’ (hun naam werd ontleend aan de song ‘Deacon Blues’ van ‘Steely Dan’) nog steeds actief in deze bezetting, maar de band werd in 2008 wel uitgebreid tot een sextet na de toevoeging van gitarist Gregor Philp en bassist Lewis Gordon. Hun eerste album “Raintown” verscheen in 1987 en er volgden nadien nog acht andere platen waarvan “Believers” vorig jaar in 2016 de laatste studioplaat van de band was. De groep heeft een verkoop van meer dan 6 miljoen platen op hun naam staan en treedt nog altijd op voor uitverkochte zalen, vooral in het Verenigde Koninkrijk en voornamelijk in hun thuisbasis in Schotland.

Op 4 december 2016 trad ‘Deacon Blue’ op voor een uitverkochte ‘Barrowland Ballroom’ (aka ‘Barrowlands’), de iconische concertzaal in Glasgow waar ze niet meer gespeeld hadden sinds 1994. Het concert werd natuurlijk opgenomen en alle grote en minder grote hits die de formatie gehad heeft in de voorbije 30 jaar passeerden de revue tijdens deze twee uur durende show. Nu werden deze opnamen van het live concert op 2 cd’s uitgebracht als een te koesteren document voor al hun fans.

De prachtige samenzang tussen Ricky Ross en Lorraine McIntosh kenmerkt het werk van ‘Deacon Blue’ en vooral in emotionele ballads als “Come Awake”, “Your Swaying Arms”, “Cover From The Sky”, “Delivery Man”, “I Will And I Won’t” en hun coverversies van “I’ll Never Fall In Love Again” en Bob Dylan’s “Forever Young” werkt deze indrukwekkende harmonieuze samenzang zalvend en ontroerend. We krijgen in totaal 27 liedjes voorgeschoteld en daar is eigenlijk geen enkel minder nummer bij. Onderaan deze recensie kunt u de volledige tracklijst doornemen en op de tweede video geven we voor u de song “The Believers” uit hun meest recente cd als smaakmaker mee.

Maar u kunt misschien best eens naar andere liedjes van deze groep zoeken op ‘YouTube’ en we zijn er van overtuigd dat u daarna snel tot de aanschaf van dit schitterende dubbelalbum met een volledig overzicht van de mooiste songs uit de muzikale carrière van ‘Deacon Blue’ zult overgaan. Er is bovendien ook een box verkrijgbaar met die twee cd’s en een dvd met de live registratie van dit historische concert.

(valsam)

 TRACKLIJST

1. Come Awake
2 Gone
3 Your Town
4 Bethlehem Begins
5 Raintown
6 Chocolate Girl
7 The Outsiders
8 Your Swaying Arms
9 This Is A Love Song
10 Real Gone Kid
11 The Believers
12 Cover From The Sky
13 Birds
14 Town To Be Blamed
15 Delivery Man
16 The Hipsters
17 Loaded
18 Wages Day
19 Fergus Sings The Blues
20 That’s What We Can Do
21 I Will And I Won’t
22 When Will You (Make My Telephone Ring)?
23 I’ll Never Fall In Love Again
24 Dignity
25 Twist And Shout
26 Queen Of The New Year
27 Forever Young

Artiest info
Website  
 

Label: Ear-Music
distr.: V2 BeneluX

video