EPHEMERALS – EGG TOOTH

 


‘Ephemerals’ is een vanuit Londen opererende Brits-Franse formatie die in 2013 boven de doopvont werd gehouden en in datzelfde jaar hun debuutplaat “Nothin Is Easy” in eigen beheer uitbracht. Het zestal rond de uit New York afkomstige, maar in Parijs wonende zanger Wolfgang Valbrun bestaat verder uit bassist Adam Holgate, pianist James Graham en drummer Jimi Needles, terwijl Damien McLean-Brown op trompet en Thierry Le Maitre op saxofoon voor het bijhorende blazerswerk zorgen.

In 2015 volgde een tweede studioalbum van ‘Ephemerals’ onder de titel “Chasin’ Ghosts” en deze week was er de langer verwachte release van album nummer drie “Egg Tooth”. De muziek die deze groep brengt positioneert zich ergens tussen jazz en soul met her en der elementen die afkomstig zijn uit de Afrobeat-sound.

Voor deze cd uitkwam werden er ook al twee singles op de markt losgelaten met eerst het nummer “The Beginning” in januari en daarna het op bijgaande video gebrachte “Astraea” in april. Andere sterke tracks op deze plaat zijn het lichtjes psychedelisch gebrachte “Go Back To Love”, het meer dan 6 minuten durende epos “The Omnilogue”, het van een jazzy rap voorziene “And If We Could, We’d Say” en de als iets van jazzlegende Nina Simone klinkende ballad “If Love Is Holding Me Back”.

In hun albums probeert de groep telkens nummers rond één specifiek thema te brengen: op hun eerste cd was dat ‘het leven’, het tweede album bracht songs rond het thema ‘de dood’ en op “Egg Tooth” is het centrale thema ‘de wedergeboorte’ met teksten over reïncarnatie, liefde, filosofie en wereldpolitiek.

Deze liedjesteksten worden door zanger ‘Wolf’ Valbrun geschreven, terwijl componist Hillman Mondegreen voor de sfeervolle en soms intrigerende muzikale arrangementen zorgt bij de tien nummers op deze niet zo gemakkelijk in het gehoor liggende derde plaat van ‘Ephemerals’.

(valsam)

LIVE: 06.05 - DOK GENT

 


Artiest info
Website  
 

Label: Jalapeno Records
distr.: V2

video