DAVE DAVIES & RUSS DAVIES – OPEN ROAD

In 1963 waren Dave Davies en zijn broer Ray samen met Pete Quaife de oprichters van de Engelse rockgroep ‘The Kinks’, één van de meest succesrijke Britse bands aller tijden. Officieel kwam er pas in 1996 een einde aan het bestaan van ‘The Kinks’ na het uitbrengen van 28 albums, meerdere personeelswisselingen en diverse onderbrekingen in het brengen van optredens, mede veroorzaakt door het moeilijke karakter van Dave en de af en toe weerkerende disputen met zijn broer Ray.

De nu 70-jarige Dave Davies was de leadgitarist in de Londense groep en hij nam af en toe ook de lead vocals over van zijn 3 jaar oudere broer, o.a. bij het nummer “Death Of A Clown” uit 1967, één van de bekende hits van ‘The Kinks’. Dave was ook de auteur van de wereldberoemde gitaarriff in hun hit “You Really Got Me” waarmee ze in 1964 hun allereerste succes konden scoren.

Anno 2017 lanceert Ray Davies na vele jaren van stilte met “Americana” een nieuwe plaat en Dave Davies heeft ook een nieuw soloalbum afgeleverd met “Open Road”, een plaat waarvoor hij in de studio intensief samenwerkte met zijn zoon Russ(ell) Davies, één van zijn vier zonen uit zijn eerste huwelijk. Russ was tot op heden vooral muzikaal actief als producer en als vertolker van elektronische dancemuziek bij de bands ‘Abakus’ en ‘Cinnamon Chasers’.

“Open Road” is de achtste soloplaat van Dave Davies en volgt drie jaar na het album “Rippin’ Up Time” dat vrij onopgemerkt passeerde in 2014. Het album bestaat uit negen tracks die samen voor 40 minuten nostalgisch klinkende muziek zorgen. De eerste single uit deze cd is ook de openingstrack “Path Is Long” (zie video).

De elektronica-sound van Russ Davies zit eveneens in enkele songs op deze plaat van zijn meestal rockende vader, o.a. in de tracks “Open Road”, “King Of Diamonds”, “Sleep On It” en “Slow Down”. Op zijn sterkst is Dave Davies echter in de traditioneel klinkende ‘Kinks’-ballads waar hij een patent op lijkt te hebben: “Don’t Wanna Grow Up”, het heerlijke “Forgiveness” en het al even mooie “Love Has Rules Of Its Own”.

De turbulente jaren die Dave Davies achter de rug heeft met seks, drugs en drank (teveel van elk element) hebben zijn stem gemaakt tot hoe ze dezer dagen klinkt: het geleden leven klinkt overduidelijk door in deze songs, maar dat feit bezorgt deze liedjes ook de nodige specifieke charme.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Red River / V2

video