SAM OUTLAW – TENDERHEART

Als je debuutplaat meteen wordt uitgeroepen tot ‘International Album Of The Year’ op de ‘UK Americana Awards 2017’, dan is de lat zeer hoog gelegd voor het creëren van een gelijkwaardige of nog betere opvolger. Een tweede plaat is sowieso altijd al een moeilijke horde om te nemen geweest. Zo ook voor Sam Outlaw, een hedendaagse countryartiest uit Los Angeles die voor zijn debuutalbum “Angeleno” uit 2015 niemand minder dan Ry Cooder en diens drummende zoon Joachim wist te overtuigen om in de opnamestudio in de producersstoel plaats te nemen.

De als Sam Morgan in juli 1982 geboren artiest heeft nochtans kosten noch moeite gespaard om in de dertien songs op zijn tweede plaat “Tenderheart” opnieuw enkele countryklassiekers met Zuid-Californische invloeden proberen op te nemen. Daarbij zijn deze keer enkele uptempo honky-tonk-liedjes en natuurlijk ook weer een paar perfect bij zijn countrystem passende troubadour-ballads.

Zelf keek Sam Outlaw als kind op naar grote countrysterren als Emmylou Harris en George Jones, waarvan we eveneens enkele invloeden nog steeds in zijn eigen nummers blijken terug te horen. Zijn eigen muzikale carrière begon echter pas nadat hij een echtscheiding te verwerken kreeg, even vooraleer hij 30 jaar zou worden. Hij vond er de inspiratie in om prachtige ballads te schrijven voor zijn debuutplaat “Angeleno”.

“Tenderheart” begint met de eerste single die uit het album wordt getrokken: “Everyone’s Looking For Home” (zie video) met ‘Erwin Vasquez & Mariachi Teocuitatlan’ uit L.A. in de begeleiding met mariachi-blazers en strijkers. Het thema van de liefde staat ook nu weer centraal in de songs op deze plaat, maar in tegenstelling tot de van verdriet en spijt overlopende songs op “Angeleno” is de toon van deze nieuwe liedjes veel optimistischer, misschien wel omdat Sam Outlaw een nieuwe liefde in zijn leven heeft zien opduiken.

Hij houdt ook veel van Los Angeles, de stad waar hij woont en werkt. Dat blijkt alleszins uit de songs “Bottomless Mimosas”, ”Bougainvillea, I Think” en het wat later opduikende “Dry In The Sun”. De onontbeerlijke snik in de countrystem helpt Sam Outlaw daarna behoorlijk sterk om emoties op te wekken in liedjes als albumtiteltrack “Tenderheart” en de wat cynische tearjerker “She’s Playing Hard To Get (Rid Of)” waarin zangeres Molly Jenson voor schitterende harmony vocals zorgt.

In dezelfde hartenbrekersstijl brengt hij “Diamond Ring”, “Say It To Me” en het beklijvende “Look At You Now” waarmee het album wordt afgesloten. Countryrock krijgen we tussendoor ook aangeboden in de uptempo gebrachte nummers “Trouble”, “Two Broken Hearts” en “All My Life”.

De muzikanten die Sam Outlaw bijstonden in de studio bij het creëren van “Tenderheart” zijn met uitzonderingen van vader en zoon Cooder grotendeels dezelfde als bij “Angeleno”. Zo vinden we de namen terug van Jeremy Long op pedal steel en Danny Garcia op gitaar en duiken ook bekende muzikanten op met Taylor Goldsmith (zanger van ‘Dawes’) en Bo Koster (van ‘My Morning Jacket’). Dat deze twee laatste muzikanten naast o.a. alt.country-icoon Ryan Adams fans zijn van Sam Outlaw zal ook wel niet helemaal toevallig genoemd kunnen worden. Voor mijn part mag u (valsam) al meteen aan dat lijstje toevoegen.

(Valsam)


Donderdag 20 juli 2107: Paradiso, Amsterdam (with Jim Lauderdale)
Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records / Thirty Tigers

video