SCOTT COOK - FURTHER DOWN THE LINE

Ik herinner me als de dag van gisteren mijn enthousiasme over Scott Cook’s “One More Time Around”, net zoals ik me herinner dat ik toen schreef dat de kans dat hij op onze radio’s gedraaid zou worden, uiterst klein was. Alvast op dat punt heb ik gelijk gekregen en dat vind ik bijzonder jammer, zeker nu ik sinds een paar weken zijn nieuwe CD in huis heb en die intussen een klein dozijn keren gedraaid heb.

“Further Down The Line” is ’s mans zesde plaat en lijkt mij een voortzetting van bovengenoemde CD uit 2013. Die CD is verpakt in een prachtig boekje, vol foto’s -Scott is een echte wereldreiziger-, liedjesteksten, akkoordenschema’s en een uitleg over het hoe en wat van deze plaat. De eerste woorden van dat boekje zijn “Another Love Letter To The World” en zo is het maar net: Scott observeert scherp en hij analyseert de gebeurtenissen grondig. Het resultaat van die analyse mag dan bij momenten niet al te rooskleurig zijn, toch blijft de zanger erin geloven dat het ooit nog allemaal goed komt met onze wereld, gewoon “omdat het moet”.

De plaat opent met een eresaluut, de titelsong, aan de grote voorganger uit het genre dat Scott bedrijft: Woody Guthrie, van wie trouwens een tekst de overgang vormt tussen de “love letter to the world” en het dankwoord in het boekje. Daarna volgt “Dogs & Kids”, een nummer dat eigenlijk over opgroeien gaat en waarin het refrein nogal filosofisch opent met “I’m a better person, hangin’ with dogs and kids, got one thing on their mind at a time, can’t keep nothing hid”.

“Alberta”, samengeschreven met makker Benjamin Caldwell, gaat over de gelijknamige provincie, die op een wrede manier haar ondergang tegemoet gaat via asfalt en beton. In de song wordt die provincie een vrouw, die op dezelfde verdoemde wijze haar relatie naar een ver van prettig einde zal zien gaan. Bijzonder knappe song is dat, net als “Careful With My Hearts”, dat eigenlijk van de hand van Heather Styka is. Overigens kan ik u van harte haar plaat “While This Planet Spins Beneath Our Feet”, waar het origineel op staat, aanbevelen!

Ik ga niet elke song apart vermelden: dat zou geen zin hebben, maar wil toch nog even uw aandacht voor “If He Showed Up Now”, waarin Jesus wordt opgevoerd en waarin Scott zich inbeeldt wat er zou gebeuren als Jesus vandaag terug zou komen en een wereld zou vinden, waarin veel mensen, die hen “redder” noemen, het gigantisch met hem en zijn boodschap aan de stok zouden krijgen.

“Fellas, get out the Way” is een hilarische “feminist singalong”, in pure John Prine stijl en “Kitchen Dance Party On” is een leuke ragtime waarin de kunst van het dansen in de keuken bezongen wordt. Beide songs zijn gevonden vreten voor radioprogrammatoren, maar ik ben alweer benieuwd om een van beide op onze kanalen te horen. Al met al is dit alweer een bijzonder fijne plaat van een man, die nu maar eens dringend de Lage Landen moet aandoen en die dringend, heel dringend door de liefhebbers van het betere lied ontdekt moet worden!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video