JASPER SOMSEN TRIO - A NEW EPISODE IN LIFE PT. 1

Door het vaak spelen en opnemen met pianisten als Enrico Pieranunzi, Joey Calderon, John Beasley en anderen, is de Nederlandse bassist/componist Jasper Somsen een veel gevraagd sideman geworden vooral voor pianisten uit Zuid Europa. Het is dan ook geen toeval dat dit nieuwe album voor Challenge Rec., zijn derde inmiddels, een internationale bezetting heeft. Dit keer speelt hij samen met de Franse meester-pianist Jean-Michel Pilc, na New York thans woonachtig in Montreal, op drums is er een van Jasper’s favorieten, de Parijzenaar André Ceccarelli. Het trio klinkt alsof ze al jaren samenspelen, terwijl Somsen en Pilc elkaar voor deze opnamen nog nooit hadden ontmoet, nog verbazingwekkender is het feit dat deze cd in één dag is opgenomen in de Motormusic studios in Mechelen, België. Bijkomend voordeel hiervan is dat er tijd over was om nog een tweede deel op te nemen, op deel 1 staan louter composities van Jasper Somsen, op het later dit jaar te verschijnen deel 2 zullen vooral standards en vrije improvisaties staan. Een beetje merkwaardig dat niets van deze informatie is te vinden in het cd-boekje, daarin staan alleen gedichten van pianist John Beasley gewijd aan de diverse nummers van Somsen, wat mij betreft moet hij het maar bij zijn klavier houden.

Al in het eerste nummer “Beneath the surface” wordt de muzikale sfeer van deze cd neergezet, er is sprake van een duidelijke opbouw en structuur, maar er lijken toch ondergrondse afspraken te bestaan tussen de muzikanten waardoor er een zweem van geheimzinnigheid heerst die de spanningsboog nog meer aanhaalt voor de luisteraar. De interactie is dus van grote klasse en zoals gebruikelijk in de moderne pianotrio’s is er sprake van een volkomen gelijkwaardigheid van piano, bas en drums. De kwaliteit van de opnames is ook van een hoog niveau, heel goed te horen bij de gestreken bassolo in het nummer “Paralel Reality”. “No news is good news” heeft een intrigerend polserend ritme van bas en drums waaromheen Pilc zijn akkoorden rondstrooit, pakkend en razend knap. In het romantische “Full Circles” is er een mooie dialoog tussen bas en piano met warme bijna fluisterzachte muzikale uitwisselingen, het wakkert het verlangen aan naar warm zomerweer. “Blue Lady” heeft een Monkiaanse twist met zijn abrupte wisselingen, Pilc laat hier duidelijk horen dat hij tot de absolute piano elite behoort, spannend!

En zo rijgt het ene na het andere welluidende nummer zich achter elkander aan waardoor het een waar genot is om deze cd te beluisteren, keer op keer, het maakt het verlangen naar deel 2 alleen maar groter.

Jan van Leersum.

 

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video