MOON RELAY - FULL STOP ETC.

Uit Noorwegen komt ons Moon Relay aangewaaid, een viertal jonge muzikanten, dat, te oordelen naar deze “Full Stop Etc.” het experiment niet schuwt. De heren heten respectievelijk Daniel Meyer Grønvold, Håvard Volden, Ola Høyer en Martin Smådel Larsen en ze bedienen zich van nogal wat gewone instrumenten op een nogal ongewone manier, naast ongewone instrumenten op een gewone manier: gitaar, bas, drums en synthesizer worden aangevuld met allerlei loops uit doosjes, met cassetterafels en ander electronisch fraais.

Met dat arsenaal aan tuigen produceren ze zowat de meest bevreemdende muziek, die ik in tijden te beluisteren kreeg. Rock is ondermeer de grond waarop gebouwd wordt, maar de bouwsels zelf, die bevatten sporen van jaren ’60 psychedelica, krautrock, surf, techno, free jazz en puur experiment.

Naar eigen zeggen was het de bedoeling een sfeer te creëeren, waarbij je dansend aan hallucinaties gaat denken, en je je in een sprookjeswereld waant. Dat zal dan allicht een sprookjeswereld zijn, waarin de trollen de bovenhand halen op de feeën en waarbij prinsen en prinsessen absoluut uit het scenario geweerd worden.

Moeilijke plaat is dit, al moet ik zeggen dat ik bij mij geen moment geroepen voelde om ze af te zetten en ik heb de 36 minuten toch een keer of zes beluisterd, zeer tot ergernis van bepaalde huisgenoten, maar plicht is plicht… De songtitels van de plaat worden alleen met leestekens geschreven en zien er dus uit als “7//_”, “- ; ;” of “… ./ _(;;;”_”…)”.

Om maar te zeggen: echt wel een bijzondere plaat, die ik moet afraden voor dagelijks huishoudelijk gebruik. Moet wel kunnen als pauzemuziek bij concerten in donkere jeugdclubs of als soundtrack bij licht decadente feestjes. Speciaal, heel speciaal en toch best beluisterbaar.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Hubro
distr.: PIAS

video