STEVE MEDNICK– ROOT OF THE SUN / THE CEREMONY OF INNOCENCE

Drie jaar geleden schreef ik voor ‘Rootstime’ een recensie van “Never Mind The Rain”, de elfde plaat van Steve Mednick, de hardwerkende advocaat en singer-songwriter uit New Haven, Connecticut. Dat hij een zeer productieve muzikant is, bewijst hij nu opnieuw door ons meteen twee platen van zijn hand toe te sturen. Album nummer 12 is het 17 songs tellende “Root Of The Sun” en zijn meest recente release heet “The Ceremony Of Innocence” die bestaat uit twaalf nieuwe liedjes, waarvan er twee uit de “Root Of The Sun”-sessie werden overgeheveld naar deze 13e cd.

In een begeleidend schrijven legt Steve Mednick uit dat “The Ceremony Of Innocence” een politiek geïnspireerde plaat is geworden, met her en der verwijzingen naar de onaangenaam verrassende uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen die overduidelijk niet de door hem gewenste kandidaat voor het ‘Witte Huis’ hebben opgeleverd.

De albumtitel komt uit een gedicht dat door William Butler na de Eerste Wereldoorlog werd geschreven als reactie op de xenofobie, de anti-immigratiesfeer en de sterke gevoelens van ongepast nationalisme. Dat zijn allemaal zaken waarvan Steve Mednick vreest dat ze terug zullen komen onder president Donald Trump, o.a. door zijn voorstel om een muur te bouwen aan de Mexicaanse grens of door de Moslims te verbieden naar Amerika te komen en ook door ‘Obamacare’ dood te verklaren. Hij hoopt dan ook dat de Amerikanen de volgende 4 jaar van liegend en bedriegend presidentschap zonder grote schade en al te zware kleerscheuren door zullen kunnen komen.

Het bijna één uur durende album “The Ceremony Of Innocence” rockt behoorlijk stevig en dat vooral dankzij de instrumentale bijdrage van begeleidingsgroep ‘The Ruminators’, bestaande uit bassist Seth Adam, gitarist Karl Allweier en multi-instrumentalist, backing vocalist en albumproducer Eddie Seville. Openingstrack “Someone Needs To Fight This War”, het 7 minuten durende “We’re Better Than This” en “Why? Tell Me Why?” zijn op werk van Neil Young lijkende rocksongs met overduidelijke reacties van Steve Mednick op de Republikeinse machtsgreep bij de voorbije verkiezingen.

Zwakkere tracks zijn er op dit boeiende album niet te vinden, maar “A Time Of Reckoning”, het gezapig voortkabbelende “Edge Of The World” en de op songs van Springsteen’s akoestische album “Nebraska” lijkende nummers “The Long Haul” en “The Unraveling” hebben bij ons toch nog altijd een heel klein streepje voor.

“The Ceremony Of Innocence” is het vierde album in een door Steve Mednick opgestarte serie die “Problems In Democracy” als overkoepelende titel kreeg. Album nummer 14 zit er trouwens ook al aan te komen en dat zal dan “Following The Thunder” gaan heten. Of dat ook weer vol zal staan met politiek geïnspireerde liedjes zullen we u pas bij het verschijnen van die cd kunnen laten weten.

(valsam)
“His professional life as a lawyer may have inspired New Haven’s best singer-songwriter Steve Mednick to write these songs of frustration, fear and anger due to the recent election of Trump as president of the USA. His 13th album ‘The Ceremony Of Innocence’ contains only songs with lyrics that force you to think about the threats on America and the future of this country.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cottage Sound Recordings
Info: Hemifran