DIRK JJ BUYDENS AND JAMME - NO PECKING ORDER

Als iemand stelt dat hij/zij het gewoon in zich had en de drang voelde om het op papier, in geval van gedicht of boek, of op muziek te zetten, ben je al snel geneigd om schouderophalend termen boven te halen als “lovenswaardig”. Dit geldt niet voor Dirk JJ Buydens ! Insiders weten dat de man Rock uit al zijn poriën ademt en..heu..Rockmuziek als een tijdbom in het lijf heeft zitten tikken. En hoewel commercieel geldgewin zijn laatste zorg is leidt die gezonde drang tot musiceren naar onontgonnen pareltjes, getuige bijvoorbeeld “Neonlight” of “Wintertime” uit zijn eerste album “Black Angel”. Vijf jaar later, op zijn tweede album “No Pecking Order” vallen er meerdere dergelijke diamantjes te ontwaren. Samen met zijn Partner In Crime Jamme Goubert, een uitstekend drummer, presenteert hij ons elf originele nummers, variërend van goed tot schitterend !

Dirk, een notoir verzamelaar van gitaren, leerde zijn eerste akkoorden al op achtjarige leeftijd maar voelde, ondanks zijn klassieke opleiding, al vroeg de Rock’n Roll in zich sluimeren. Tot zijn absolute idolen behoren ondermeer, of vooral, Lou Reed, Bob Dylan, Eric Clapton en John Fogerty en dat is hoorbaar in zijn muziek en teksten maar volgens ons hebben ook de originele Rolling Stones hem niet onberoerd gelaten. Dat laatste kan je bijvoorbeeld horen op het uitstekende “Wait And See” met die aanstekelijke openingsriff. Het is een song die, en we wikken onze woorden, niet zou hebben misstaan op pakweg “Beggars Banquet” !

Maar wat dan gedacht van het bijzonder pakkende “Friend John”? Het tragere nummer beschrijft het moment waarop Dirk met hem plezier maakte en pinten pakte en ’s anderendaags van diens echtgenote de droeve boodschap kreeg van ’s mans onverwacht overlijden. Het resulteert in een (h)eerlijk autobiografisch nummer waar Michel ‘Mighty Mike’ De Smet subliem illustreert op toetsen. En hiermee halen we een ander opvallend punt aan. Buydens en Goubert hebben een uitstekende groep rond zich weten te verzamelen. Op het sublieme “She’s So Different” is er zo een hoofdrol weg gelegd voor de uitstekende zangeres Geertrui Magnus wiens engelenzang zo fraai contrasteert met Buyden’s rauwe, doorleefde stem. De combinatie van het Brakels dialect waarin Dirk hier zingt en haar heldere Engelse taal accentueert op een geweldige manier het ontwapenende karakter van de song : een ode aan een vrouw van een man die weinig woorden of beter gezegd weinig grootse woorden gebruikt om zijn liefde voor haar te uiten. Het resulteert in een lied dat, radiovriendelijk is te zacht uitgedrukt, bulkt van het hitpotentieël. Geertrui is trouwens heel de release indrukwekkend. Terwijl Dirk’s wat verhalende stem meer naar een gezonde mengeling van Arno en Malcolm Holcombe neigt is Magnus’ loepzuivere vocale prestatie even adequaat als betoverend te noemen.

De impact van een goede producer kan ook niet overschat worden. Luc Crabbe voelde perfect aan waar Dirk naar toe wou en leverde ronduit briljant werk in zijn Luna Barn Studio. Het is een essentiële bijdrage tot het welslagen van dit, toch wel uitstekende album. Luc geeft trouwens een gesmaakte snarensolo weg op “A Womans’s Silhouette”, een song die subliem aftrapt met een muzikaal debat tussen gitaar van Dirk en viool van Michel De Smet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Laurent ‘Boll’ Van der Elst ! De, ook al, prima bassist, u misschien bekend van de coverband Attic 7, zorgt samen met Jamme voor een stevige fundering waarop Dirk gepast loos kan gaan. Het speelplezier spat de hele release uit de boxen en het afsluitende “Too Far From Here” doet je geheid naar de repeatknop hollen.

Dit is Rock ’n Roll zoals het hoort te zijn: puur, onbevangen, spontaan en eerlijk ! Dirk JJ Buydens And Jamme hebben met “No Pecking Order” een verdomd verbazend fijn en sterk album afgeleverd dat je met veel plezier beluistert en her-beluistert. Op een warme avond en met een biertje binnen handbereik kan je je nauwelijks een betere (Rock)compagnon voorstellen. Ondanks de redelijk bescheiden oplage zijn we bij Rootstime toch niet weinig verheugd om u deze plaat te kunnen voorstellen, meer nog , u kan zelfs een exemplaar winnen ! Weet dat meer dan de helft van de oplage in pre-order al besteld is, wat véél zegt over de insiders- kennis hiervan, tijd dat u ook kennis maakt met deze, nogmaals, uitstekende plaat. Trouwens, u kan de live presentatie hiervan gratis meemaken op vrijdag 21 april in het Parochiehuis te Ternat en eigenlijk mag een liefhebber van doodeerlijke Rockmuziek dit niet missen !

Luc Meert

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DIRK JJ BUYDENS AND JAMME
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info