TIM GRIMM AND THE FAMILY BAND – A STRANGER IN THIS TIME

“A Stranger In This Time”; van zo’n albumtitel kijken we eigenlijk niet langer meer verbaasd op, want de wereld anno 2017 loopt vol met rare snuiters die willen opvallen door uitzonderlijk gedrag of door een aparte bezigheid. Dit is echter wel de titel van de nieuwe plaat van de Amerikaanse zanger, songschrijver en acteur Tim Grimm, een muzikant uit de staat Indiana die sinds meer dan 15 jaar actief bezig is met het maken van platen en met zijn acteercarrière.

Deze nieuwe cd is het resultaat van een intensieve samenwerking in familieverband, want de ‘Family Band’ waarvan sprake op de cd-hoes zijn Tim Grimm’s echtgenote Jan Lucas Grimm (zang en mondharmonica) en zijn twee zonen Connor Grimm (basgitaar) en Jackson Grimm (gitaren, banjo en mandoline). Tim begeleidt zichzelf op akoestische gitaar bij het vertolken van zijn verhalende folk- en Americanadeuntjes.

Voor een aantal van de elf nummers op “A Stranger In This Time” werden twee gastmuzikanten in de opnamestudio binnen gehaald, met name Hannah Linn voor drums en percussie en Diederik Van Wassemaer op viool bij de songs “So Strong” en de traditional “Darlin’ Cory”. David Weber zorgde voor de opname en het mixen van de nummers, maar voor het overige bleef dit project een volledig pronk- en werkstuk van de Grimm-familie.

In de verhalen bij de liedjes op deze plaat eert Tim Grimm zijn thuisland en de mensen die hij er in zijn dagelijkse leven ontmoet. Hij doet dat altijd zeer respectvol en bewonderend, hoewel hij hier en daar ook wel een beetje kritiek insluit op het in Amerika gevoerde sociale beleid en op de recente compleet fout gelopen presidentsverkiezingen.

“These Rollin’ Hills” is de mooie openingstrack van deze plaat en een oprecht liefdesliedje voor de staat Indiana waar hij met zijn gezin woont. In “Gonna Be Great” vertelt Tim Grimm in een stijl die bij ons meteen herinneringen oproept aan de grote Leonard Cohen. Het in de song “Thirteen Years” vertelde verhaal over een boom die op de boerderij van zijn opa viel en waarvan het hout lange tijd later gebruikt werd om er zijn eerste gitaar van te maken is eigenlijk een folktroubadour Tim Grimm typerend autobiografisch geïnspireerd nummer.

Enkele andere aan te bevelen titels van songs uit “A Stranger In This Time” zijn “Finding Home”, het uptempo gebrachte “Hard Road” met knap banjowerk van Jackson Grimm, het emotionele liedje “The Hungry Grass” en het zachtjes walsende “Over The Waves”. Het beste nieuws over ‘Tim Grimm And The Family Band’ hebben we als afsluiter van deze recensie bewaard. U kunt deze sympathieke muzikant en zijn gezin namelijk meerdere keren live gaan bewonderen tijdens hun tournee doorheen Nederland die gespreid werd over april, mei en juni. Een welgemeende aanrader van (valsam)!

14 april: Podiumcafé Peter & Leni - Steendam
15 mei: Meneer Frits - Eindhoven
18 mei: Puur Wit in het Witte Kerkje- Terheijden
19 mei: Ottopop House Concerts - Ottoland
20 juni: Rietveld Theater - Delft (met The Watchman aka Ad van Meurs)
23 juni: 't Keerpunt - Spijkerboor (Dr)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cavalier Recordings