RICHARD NILES BANDZILLA – BANDZILLA RISES !!!

Richard Niles is een Britse jazzcomponist, arrangeur en orkestleider van een 25-koppige ‘jazz fusion’-formatie die de naam ‘Bandzilla’ kreeg en indertijd in 1986 werd opgericht om in de opnamestudio te spelen bij de legendarische song “Slave To The Rhythm” van zangeres Grace Jones. In de langjarige muzikale carrière van ‘Bandzilla’ werd regelmatig opgetreden met andere grote vedetten zoals o.a. Kylie Minogue, James Brown, Mariah Carey, Ray Charles, Cher, Tina Turner en Paul McCartney.

Toen Richard Niles & ‘Bandzilla’ in 1987 een eerste eigen plaat uitbrachten met “Blue Movies” werd dit werk enthousiast onthaald bij de vakpers en bij het grote publiek. Het was de broodnodige stimulans om de ingeslagen weg verder te zetten en om vele jaren later, na ettelijke optredens als begeleidingsband van internationale artiesten, opnieuw met een eigen plaat op de proppen te komen.

Dat werd het 30 jaar na de debuutplaat uitgebrachte album ”Bandzilla Rises!!!”, daarmee verwijzend naar de wederopstanding van deze uitstekende verzameling instrumentalisten anno 2017. ‘Bandzilla’-trompettist van het eerste uur John Thirkell en Richard Niles sloegen de handen in elkaar en produceerden een veertien tracks tellend album. Die nummers werden opgenomen in Londen, New York, Schotland, Frankrijk, Spanje en Australië, voornamelijk omdat het vocale werk bij de songs verzorgd werd door een serie wereldsterren uit de pop-, rock-, soul- en jazzwereld.

Namen van die sterren zijn o.a. Kim Chandler, de Britse sessiezangeres die o.a. met ‘Bee Gees’, Michael McDonald, Natalie Cole, Michael Bolton en Björk platen opnam; Randy Brecker, een Amerikaanse jazztrompettist die studiowerk verrichte voor o.a. Bruce Springsteen, Frank Zappa, ‘Dire Straits’ en Lou Reed; Baskerville Jones, een soul- en folkzangeres uit Los Angeles en Clarice Assad, een Braziliaans-Amerikaanse componiste, pianiste en zangeres van pop- en jazzliedjes.

De bekendste namen zijn echter die van Leo Sayer, jawel, die kleine Britse krullenkop en zanger van hits als “One Man Band”, ‘When I Need You”, “You Make Me Feel Like Dancing” en “More Than I Can Say” en Lamont Dozier Jr., een begenadigde soul-, gospel- en jazz-zanger en zoon van ‘Motown’-legende Lamont Dozier Sr. die samen met Eddie Holland en Brian Holland tientallen hits schreef voor de bekendste ‘Motown’-groepen ‘The Supremes’, ‘The Four Tops’ en ‘The Isley Brothers’.

Na een wat mysterieuze introductie van de band begint het echte werk met de song “Live As One” (zie video), gezongen door Kim Chandler en Richard Niles en met een saxofoonsolo van Nigel Hitchcock, die dit instrument ook bespeelde voor o.a. Tom Jones en Mark Knopfler. Daarna wordt de sound wat funky in het nummer “You Can’t Get There From Here” met zangwerk van Kim Chandler en Randy Brecker. Leo Sayer en Kim Chandler zingen daarna het meer poppy nummer “This World Is Mine”.

“Compassion’s In Fashion” en “The 5th Elephant” zijn geheel instrumentale jazznummers met opnieuw Nigel Hitchcock vooraanstaand aanwezig op saxofoon. Voor ons is het hoogtepunt van dit album de door Lamont Dozier Jr. zeer soulvol gezongen gospelsong “Love Don’t Mean A Thing” en het op Braziliaanse ritmes gebrachte nummer “Tip For A Toreador” met Daisy Chute en Clarice Assad voor het vocale werk. 30 jaar na de eerste plaat van ‘Bandzilla’ is “Bandzilla Rises!!!” hartverwarmend nieuw voer voor de liefhebbers van de betere soul-, jazz- en funkmuziek en Richard Niles heeft met dit levenswerk een uitstekende nieuwe plaat voor de fans van deze muziekgenres op de markt gebracht.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bandzilla Records

video