LOWLANDS AND FRIENDS – PLAY TOWNES VAN ZANDT’S LAST SET (1996-2016)

De liedjes van countryster Townes Van Zandt zijn in de voorbije decennia al ettelijke keren gecoverd door een lange reeks van artiesten die allemaal bewonderend opkeken naar wat deze legendarische singer-songwriter in zijn leven bij elkaar heeft gecomponeerd. De in 1944 geboren Townes Van Zandt was al een fenomeen bij leven, omwille van zijn schitterende muziek, maar ook omwille van zijn minder leuke reputatie als drank- en drugsverslaafde. De wereld keek dan ook niet echt verwonderd op toen hij op 1 januari 1997 op amper 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand kwam te overlijden.

Nu even omschakelen naar Padua, Italië want daar is de door zanger en songschrijver Edward Abbiati opgerichte rootsrockformatie ‘Lowlands’ al sinds vele jaren actief. Zij hadden in 2012 in hun thuisbasis een live concert gespeeld met diverse gastmuzikanten als eerbetoon aan de 100 jaar eerder geboren folktroubadour Woody Guthrie. Van dat concert werd toen een plaat opgenomen die zeer in de smaak viel van het grote publiek.

Die aanpak beviel de leden van ‘Lowlands’ zo goed dat ze vorig jaar besloten om dit allemaal nog eens over te doen, maar dan gefocust op de laatste set die Townes Van Zandt op 3 december 1996, amper vier weken voor zijn plotse overlijden, live speelde in concertzaal ‘The Borderline’ in Orange Yard in de Londense wijk Soho. De toen gespeelde setlist van veertien nummers wordt op “Lowlands And Friends Play Townes Van Zandt’s Last Set” integraal nagespeeld door deze Italiaanse band en hun muzikale vrienden.

De gastvocalisten die hier een bijdrage komen afleveren zijn Kevin Russell in de ‘Lightning Hopkins’-klassieker “My Starter Won’t Start”, Stiv Cantarelli in “Loretta”, ‘The Lucky Strikes’ en Sid Griffin bij “Pancho And Lefty”, ‘Cheap Wine” bij “Dollar Bill Blues” en Richard Lindgren voor “Katie Belle Blues”. Verder zingt de uit Austin, Texas afkomstige rockzanger Will T. Massey lead vocals op “Marie”, de uit Los Angeles stammende Chris Cacavas ( van ‘Green On Red’) op “Waiting Around To Die’, Australiër Tim Rogers (van rockgroep ‘You Am I’) het prachtige “A Song For” (zie video) en de in Nashville, Tennessee residerende Rod Picott het al even mooie “Tecumseh Valley”.

De bonus track op deze ‘tribute’-plaat is “Colorado Girl” waarvoor alle registers nog eens worden opengetrokken en er naast ‘Lowlands’ ook leden van de Zweedse rockgroep ‘The Plastic Pals’, Chris Cacavas en violist Jonathan Segel van ‘Camper Van Beethoven’ hun allerbeste beentje in de opnamestudio hebben voorgezet om Townes Van Zandt een passend eerbetoon te bezorgen.

(valsam)
“So many artists have admired the songs that have been written and sung by legendary country and blues icon Townes Van Zandt. The Italian roots rock band ‘Lowlands’ invited several equally minded artists to replay Townes last set that he played merely 4 weeks before he died on January 1st, 1997 at the age of only 52 years. This is a sincere and excellent tribute album that without any doubt belongs to be found in your private record collection.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Harbour Song Records
Info: Hemifran

video