SON OF THE VELVET RAT – DORADO

We zitten tot over de oren in de hedendaagse muziekwereld en krijgen hier bij ‘Rootstime’ heel veel albums van bekende en vooral van minder bekende artiesten in de cd-speler en op de schrijftafel voor recensies. Heel af en toe zit daar ook wel eens een totale verrassing tussen, een plaat met liedjes die je in het hart weten te raken of van een artiest of een groep waar je nog nooit eerder van gehoord had en die je van meet af aan fan voor het leven weet te maken.

De formatie ‘Son Of The Velvet Rat’ is zo’n recent door ons ontdekte groep. Eigenlijk is het een muzikaal project van de Oostenrijkse singer-songwriter Georg Altziebler en zijn orgel en accordeon spelende echtgenote Heike Binder. In 2003 hebben ze samen deze lo-fi indie rockgroep opgericht en in 2004 werd een debuutplaat “By My Side” gelanceerd, een album dat in de vakpers erg lovende vergelijkingen deed oproepen met de donkere sound van ‘Tindersticks’ en de romantische verhalen vertellende troubadour Leonard Cohen.

De breekbare liedjes vol melancholie en tragiek die poetische songteksten samen brengt met minimalistische muzikale ondersteuning bleef de ultieme motivator voor Georg Altziebler (wat een prachtige stem heeft die man) om in deze stijl verder platen te blijven opnemen. Na vijf albums gemaakt te hebben in Europa is het echtpaar in 2013 naar Joshua Tree in Californië verhuisd om er totaal nieuwe muzikale horizonten op te snuiven.

Wij hebben daardoor nu de eer om uw hier over hun zesde album “Dorado” te informeren en ook u warm te maken voor de heerlijke zang en songs die deze artiesten alweer op deze plaat weten te brengen. Als producer van “Dorado” kon ‘Son Of The Velvet Rat’ deze keer rekenen op Joe Henry, de 56-jarige Amerikaanse singer-songwriter met ‘Grammy Awards’ op de schouw voor 3 van zijn 13 albums. Hij is door zijn huwelijk in 1987 met Melanie Ciccone eveneens de schoonbroer van popidool Madonna en in het verleden was hij ook al producer van succesalbums van Bonnie Raitt, Elvis Costello, Solomon Burke, Aimee Mann, Rodney Crowell, Emmylou Harris, Lisa Hannigan, Aaron Neville, Ani DiFranco en Billy Bragg.

Dat Joe Henry een zeer gevoelige neus heeft voor muzikaal toptalent mag blijken uit zijn aanvaarding om dit schitterende album van ‘Son Of The Velvet Rat’ te produceren. Daarvoor bracht hij ook enkele van zijn muzikale vrienden mee in de opnamestudio in Californië, zoals pianist Patrick Warren, bassist David Piltch (o.a. Willie Nelson, KD Lang en Bonnie Raitt), Adam Levy op elektrische gitaar en Jay Bellerose (o.a. BB King en Rodney Crowell) op drums.

Op de video bij deze recensie kunt u kijken en luisteren naar het nummer “Blood Red Shoes” waaraan de Amerikaanse folk- en countryzangeres Victoria Williams een vocale bijdrage aflevert. De tijdloze liedjes lopen over van emoties en daar een selectie van favoriete tracks uit maken is eigenlijk onbegonnen werk. “Carry On”, “Copper Hill”, “Love’s The Devil’s Foe”, “Shadow Song” en “Sweet Angela” zijn nummers die u zeker eens moet proberen te beluisteren, maar u kunt misschien beter meteen gewoonweg deze prachtige cd kopen.

Na drie kwartier klassemuziek en tien stuk voor stuk geweldige songs blijf je achter met een knagend gevoel van onverzadigdheid en verlangen naar nog meer van dit schitterends, maar daarvoor zullen ook wij spijtig genoeg moeten wachten op de release van de zevende plaat van ‘Son Of The Velvet Rat’. Laat die dus maar gauw komen, Georg en Heike.

(valsam)
“Indie rock band ‘Son Of The Velvet Rat’ consists of the Austrian husband and wife duo Georg Altziebler and Heike Binder. After 5 European album releases, they decided to move to Joshua Tree in California where they found top producer Joe Henry ready to help them out with their new record ‘Dorado’. This band and their album is a very pleasant discovery and it will motivate you to go and search for their previous work. But please don’t forget to first buy their newest cd.” – www.rootstime.be

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fluff & Gravy Records
Info: Hemifran

video