YANG – THE FAILURE OF WORDS

‘Yang’ is een instrumentale band uit Frankrijk die 15 jaar geleden in 2002 opgebouwd werd rond gitarist, keyboardsspeler en componist Frédéric L’Épée. De verdere samenstelling van het kwartet bestaat uit gitarist Laurent James, bassist Nico Gomez en drummer Volodia Brice. De formatie heeft zich toegelegd op het spelen van door gitaren gedomineerde progressieve rockmuziek waarin elementen uit de jazzmuziek worden verwerkt.

Op hun nieuwste album met de toepasselijke titel “The Failure Of Words” brengen ze negen tracks rond het thema van de onmogelijkheid van de mensen om hun conflicten en tegenstrijdigheden op te lossen met woorden en discussies. Enkel kunst, liefde en muziek kunnen de diepste gevoelens en gedachten van de mens vreedzaam op de medemens overbrengen.

De inspiratie voor deze nummers kwam van de kunst die de in november 2011 overleden kunstenaar Bruno Mendonça creëerde. Hij was een goede vriend van Frédéric L’Épée die de albumtrack “Babel Inside” aan hem opdraagt. Twee van Mendonça’s in leisteen gegraveerde beeldhouwwerken staan afgebeeld op de binnenzijde van deze platenhoes: ‘Livre Interdit’ en ‘Alphabet Imaginaire’.

‘Yang’ heeft met “The Failure Of Words” hun derde plaat op de markt gelanceerd. Het album volgt op hun debuutplaat “A Complex Nature” uit 2004 en een tweede cd die in 2010 verscheen onder de titel “Machines”. Naarmate de maturiteit van de groep toenam, kwamen er naast het gitaargeweld ook meer keyboards voor in de gebrachte sound en dat is zeker het geval op de meeste tracks van “The Failure Of Words”.

Dit album begint met de 7 minuten durende track “El Diablo”, gevolgd door twee rustigere nummers met het jazzy “Six Four Five” en “Iago” waarin de percussie een belangrijkere rol speelt. “9/8 Variations” is een 8 minuten durend rockepos dat vol zit met uiteenlopende gitaarriffs en vooraf gaat aan de meest rustige track op deze plaat met de alweer perfect toepasselijke titel “Slow Flow”.

“Indecision”, “Décroissance” en “Healing” zijn drie tracks die meer van hetzelfde bieden en daarom voornamelijk geschikt zullen blijken te zijn voor de fans van instrumentale progressieve rockmuziek, een groep muziekliefhebbers waar wij niet meteen toe behoren, maar die anno 2017 zeker evenveel bestaansrechten heeft.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: UnSung Productions

video