MALCOLM HOLCOMBE - PRETTY LITTLE TROUBLES

 

Op zijn vijftiende studio album “Pretty Little Troubles” doet Malcolm Holcombe exact wat we van hem verwachten: niets minder dan bijzonder hoogstaande kwaliteit afleveren! Malcolm is één van onze absoluut favoriete artiesten. Met zijn ontwapenende eerlijkheid en puurheid, kenmerken die je ook ijn songs terug kan vinden, is hij een innemend persoon èn tegelijk een bijzonder boeiend artiest. Hoe fragiel hij ook oogt, eens een gitaar in de handen en op een podium is hij steeds indrukwekkend.

Dit nieuwe album werd geproduceerd door die andere begenadigde singer/songwriter Darrell Scott. Deze multi-instrumentalist koos voor een uitgebreide begeleiding , meer dan we bij Holcombe gewend zijn , maar ook deze arrangementen met band passen verrassend goed bij de, alweer, sublieme songs. Er valt meer achtergrondzang te noteren bijvoorbeeld maar muzikaal kruiden op gepaste wijze evenzeer Slide, Mandoline, Pedal Steel, Percussie, Accordion , Harmonica en zelfs Ulleann Pipes en Fluit het geheel maar steeds blijft de basis Malcolm’s onvolprezen Folkblues!

Dat Malcolm een fenomenale songwriter is, is genoegzaam gekend intussen. Opener “Crippled Point O’View” mag dit bewijzen. De man geeft zijn kijk weer op de hedendaagse wereld en het hoeft geen betoog dat deze niet echt optimistisch is te noemen. Met zijn grauwe baritonstem en gepaste mondharmonica strepen van Jelly Roll Johnson wordt dat hier indrukwekkend en treffend geïllustreerd. Zelfs nog briljanter te noemen is “Yours No More” waarin Holcombe gewag maakt van het verhaal van de immigranten. Met die sublieme en subtiele achtergrondzang kan je zelfs wat Gospel kruiding gaan ontwaren maar wat is deze pakkende song toch weer fenomenaal goed!

Wat vrolijker gaat het er aan toe bij het meestampbare “Good Old Days” dat je na één luisterbeurt al geheid gaat meezingen. Maar vergis je niet want tekstueel is het verhaal over de sluiting van een mijn en de gevolgen ervan voor de stad en haar inwoners, op zijn zachtst uitgedrukt, schrijnend te noemen. Malcolm’s specifieke fingerpicking is, alweer, briljant te noemen op dit, voor de aandachtige luisteraar, tot tranen toe dwingende nummer! Ik denk niet dat Malcolm al ooit zo een gevarieerd album heeft uitgebracht, daar zit uiteraard Darrell Scott voor veel tussen, maar ontegensprekelijk blijft, zoals reeds aangehaald, ‘s mans schitterende folkblues de basis vormen. Maar die samenwerking leidt tot boeiende, muzikale uitstapjes zoals het wat in balkan-, zeg maar, zigeunersfeer badende “South Hampton Street” moge aantonen. En ook het Keltisch aandoende, romantische “The Eyes O' Josephine” is even verrassend als begeesterend te noemen.

Kunnen we teveel herhalen dat Malcolm Holcombe een buitenmate getalenteerde tekstschrijver is? Mijn excuses dan, maar zelden zal je nog een andere artiest vinden die even beklijvend zijn kijk op de actuele wereld kan geven als deze artiest op het titelnummer laat bewonderen. Maar evenzeer kan jij aanstekelijk grappig uit de hoek komen. In “Bury, England” beschrijft hij zijn ervaringen over zijn concert in een vergeten uithoek in het Noorden van Engeland, een haast vervallen gebouw met veel te fletse koffie…en dan die schitterende muziek daarbij…en je hebt een zoveelste song om duimen en vingers van af te likken. Bittere humor ook, die heeft hij als geen ander. Luister maar eens naar “Damn Weeds” waar hij vrolijk beschrijvend over een moestuin lijkt te beginnen maar dan toch snel overgaat in een terechte aanklacht tegen de regering .
Sociaal geëngageerd , steeds de andere kant van de maatschappij opzoekend, het onrecht van de arme mensen aanklagend, het gebrek aan respect, het gesjoemel van machtshebbers, het zijn dankbare thema’s voor een begenadigd songwriter als Malcolm Holcombe.

Is dit ’s mans beste album tot op heden? Goh, ik zou het niet weten, maar dat hij een zoveelste meesterwerk heeft gemaakt staat buiten discussie. Net zoals zijn voorgaande albums is deze “Pretty Little Troubles” niets minder dan een must-have in de verzameling van de betere muziekliefhebber!

Luc Meert

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gypsy Eyes Music

video