GARLAND JEFFREYS - 14 STEPS TO HARLEM

Garland Jeffreys (°New York, 29 juni 1943) is een Amerikaans singer-songwriter. In 1973 kwam zijn debuutalbum uit, "Garland Jeffreys". Rond dezelfde tijd werd ook een singeltje uitgebracht, "Wild in the Streets", dat niet op de LP stond. Het nummer werd veel gedraaid op de radio en werd later één van zijn grootste successen. Maar Jeffreys wordt vooral door vele critici bestempeld als een van de meest onderschatte muzikanten uit de rockgeschiedenis. Na jaren van artistieke terughoudendheid verscheen in 2011 het album "The King of In Between", zijn eerste studio album in 13 jaar. In de VS werd het album bestempeld als zijn beste werk sinds de klassieker "Ghost Writer" uit 1977.

Wie kent "Hail Hail Rock 'n' Roll", "Coney island Winter", en "Matador" niet, of zijn cover van "96 Tears" en "Don't Call Me Buckwheat". Strafste statement is ongetwijfeld "Wild In The Streets": hét anthem van de skate gemeenschap en vaak door anderen gecoverd. De geëngageerde en vitale Puertoricaan met Cherokeebloed en opvallende falsettostem beleefde zijn meest vruchtbare periode in het begin van de jaren '80, maar ging ook later nog boeiende samenwerkingen aan met Stan Getz, Dr John, Lou Reed, Bruce Springsteen, James Taylor, Sonny Rollins, John Cale en Sly & Robbie.

Ook op zijn voorganger "Truth Serum" bewijst de zeventigplusser dat hij alle muzikale facetten van zijn multi-culturele achtergrond als geen ander beheerst, waarbij zijn combinaties van soul en reggae als vanouds het meest opvallen. En na dit album uit 2013 komt hij nu vier jaar later met een nieuw album op de proppen: "14 Steps To Harlem", voor ons misschien wel de beste plaat van zijn carrière. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van het gebodene, want vanaf opener "When You Call My Name" een onvervalste eighties style achtige rocker, is de felheid en veelzijdigheid van een orde die we zelfs bij Jeffreys zelf niet eerder tegenkwamen.

Zijn teksten zijn vaak een emotionele en intelligente aanval op alle vormen van racisme, al komen die ditmaal slechts sporadisch aan bod. Maar Jeffreys is naast een fantastische zanger, vooral een geweldige liedjesschrijver, zodat we weer op dit nieuwe album 10 eigen nummers vinden naast twee covers: het nostalgische"Help" van The Beatles en het gloedvolle,"Waiting For The Man" van zijn vriend en tijdgenoot Lou Reed. Maar het absolute hoogtepunt is het titelnummer, "14 Steps To Harlem" een indringende ode aan zijn ploeterende ouders en herinneringen aan zijn jeugd in New York. Soul, Reggae, Rock ’n Roll, elke stijl lijkt hem gegoten te zitten, zonder maar een moment oubollig, of onecht te klinken. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de uitstekende productie van James Maddock, aan wiens hand Jeffreys volkomen onverwacht een monumentaal goede en gedreven plaat heeft afgeleverd.

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Luna Park Records
distr.: PIAS

video