SON VOLT – NOTES OF BLUE

Zanger, songschrijver, gitarist en pianist Jay Farrar is de centrale figuur in de Amerikaanse alt.countryformatie ‘Son Volt’ met zijn roots in St. Louis, Missouri. Farrar’s vorige band – het is al wel 23 jaar geleden - was het roemrijke ‘Uncle Tupelo’ waarin hij samen met de latere ‘Wilco’-frontman Jeff Tweedy en drummer Mike Heidorn speelde, tot de groep in 1994 een punt zette achter een 7 jaar durende succesverhaal en ieder bandlid zijn eigen weg ging.

De huidige bezetting van het eveneens in 1994 opgerichte ‘Son Volt’ bestaat naast Jay Farrar uit drummer Jacob Edwards, gitarist Chris Frame, keyboardsspeler Mark Spencer en bassist Andrew Duplantis. Hun eerste album “Trace” kreeg in 1995 uitstekende kritieken en was voor de band een stimulans om daarna nog zes andere albums uit te brengen waarvan “Honky Tonk” in 2013 de tot nu toe laatste release was.

Tot nu toe, want ‘Son Volt’ is inderdaad nog steeds ‘alive and kicking’ en dat tonen ze op hun sinds enkele weken uitgebrachte nieuwe plaat “Notes Of Blue”. Daarop brengen Jay Farrar en zijn muzikale vrienden tien nieuwe nummers die vooral stevig (blues)-rocken, althans in de nummers “Static”, “Cherokee St.”, “Lost Souls” en het aan werk van ‘Seasick Steve’ herinnerende “Sinking Down”.

Maar hun gekende stijl als performers van rustige countryballads zijn ze ook nog wel trouw gebleven in songs als het door Nick Drake geïnspireerde “Promise The World”, countrybluestrack “The Storm”, het bluesy “Midnight”, “Cairo And Southern” en het lichtjes rockende “Back Against The Wall” (zie video) dat als eerste single uit dit “Notes Of Blue”-album werd getrokken.

Verwacht vooral geen totaal vernieuwende plaat van ‘Son volt’, maar als u fan bent van de vroegere muziek van deze formatie en hun net 50-jarige frontman Jay Farrar, dan zult u met hoge waarschijnlijkheid ook nu weer fijn kunnen genieten van dit nieuwe album in het alt.countrygenre.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers

video