PEKKO KÄPPI & K:H:H:L - BANGUIS MEUS, MAMA

In Finland is Pekko Käppi al een tiental jaar een van de muzikanten waarover gesproken wordt: hij bespeelt een oertraditioneel Fins snaarinstrument, de jouhikko ofte gebogen lier en gebruikt die om een mix van folk, blues en punk te brouwen.

De CD waarover ik het hier moet hebben, is allesbehalve nieuw, want hij dateert al uit 2015, maar wordt nu op West-Europa losgelaten, wellicht in aanloop naar een te verwachten tournee.

Käppi en zijn kompanen Tommi Laine en Nuutti Vapaavuori waren vorig jaar in Brussel te zien in het kader van RecyclArt en mensen die daar bij waren, vertelden mij dat hun concert redelijk beklijvend was?

Daar heeft het gebruik van de sigarenkistgitaar en -bas allicht wat mee te maken, net als de ongewone verschijning van Käppi die, naar ik hoor, menige gedaante kan aannemen.

Hoe dan ook: de plaat bevat een tiental nummers die traditie en moderniteit mengen: er zit, zoals gezegd, folk in, de gitaar doet je aan de swaps van Louisiana en de delta van de Mississippi denken, terwijl de jouhikko echo’s van het vioolspel van Dave Swarbrick oproept, de ritmes zijn bijwijlen ronduit bezwerend en roepen beelden van voodoosessies op.

Waar de nummers over gaan, zou ik in de verste verte niet kunnen zeggen, want van dat Fins begrijp je dus werkelijk geen jota. Maar verder is dit best een leuk plaatje, dat tot meedeinen op je stoel uitnodigt en soms zelfs enig vingerknippen of voetdrummen teweeg brengt.

Het klinkt bij momenten redelijk seventies, maar het is wel altijd charmant: je loopt hier zeker niet van weg en als dit trio ooit nog eens in de buurt passeert, ga ik zeker eens kijken.

Leuke kennismaking, al bij al, al had ik graag geweten hoe dit, ruim twee jaar na release, vandaag zou klinken.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: GAEA Records ?

video