ANGUS CROWNE – ANGUS CROWNE AND THE FAMILY JEWELS

‘Angus Crowne’ is geen naam van een persoon maar wel van een Amerikaans rockabilly-trio uit Los Angeles, Californië, bestaande uit zanger, songschrijver, bassist en ukelele-speler Angelo La Pietra, naast gitarist Andrea Balestra en drumster Alejandra Arellano die met z’n tweetjes goed zijn voor de groepsnaam ‘The Family Jewels’.

Angelo La Pietra heeft al een jarenlang verleden als muzikant, hij trad op in meer dan 500 theatershows en hij werkte ooit als concertproducer samen met o.a. ‘Queen’, Boy George en ‘Fatboy Slim’. Nu hij langzaamaan naar de vijftig toe gaat, besloot hij om eens te kiezen voor een totaal ander muziekgenre dan wat hij in de voorbije decennia heeft gespeeld. Hij koos voor met ukelele gespeelde punkrock en rockabilly en debuteert op zijn eerste plaat “Angus Crowne And The Family Jewels” met tien nummers in deze stijl.

Negen van die songs zijn eigen composities van Angelo La Pietra en de enige cover die we hier aangeboden krijgen is een romantisch gebrachte versie van het nummer “Heart And Soul”, een jazz-compositie van Hoagy Carmicheal en 80 jaar geleden in 1938 een hit voor ‘Larry Clinton & His Orchestra’, een big band met Bea Wain als zangeres.

De songteksten bij deze nummers zijn afwisselend humoristisch, maatschappijkritisch en cynisch, maar de begeleidende muziek straalt altijd een vorm van vrolijkheid uit, uitstekend passend bij de rockabilly-sound. De openingstrack “Lounge Dog” is een ‘laid back’-gebrachte jazzy song met monotoon zangwerk van Angelo La Pietra, maar het daarop volgende “Puking” drijft op een dynamische punkbeat van drums en basgitaar.

Ons favoriete liedje op deze cd is echter het amper 2 minuten durende “Man Bug” (zie video), dat ons herinnert aan de sound van artiesten als Jonathan Richman en Nick Lowe. De ukelele speelt de hoofdrol in de nummers “Sandbox”, “Smitty’s Calling” en “Paycheck”, een song die gaat over de noodzaak om te werken, maar dat daarom nog niet aan te raden is om je leven aan te spenderen, enkel maar voor het loonzakje op het einde van de maand.

Over slottrack “Lullaby Blues” kunnen we kort zijn, want de songtekst van dit superkorte nummer blijft beperkt tot een constante herhaling van de slogan ‘fucky fucky fuck you!’ wat nog maar eens illustreert dat we ‘Angus Crowne’ vooral niet te ernstig hoeven te nemen. Vocaal is Angelo La Pietra niet echt een wonderkind te noemen, maar dat is misschien niet echt nodig om dit genre muziek te brengen.

(valsam)
“L.A.-based singer-songwriter, bass and ukulele player Angelo La Pietra is ‘Angus Crowne’. His debut album blends rockabilly with punk rock and humoristic with society critical lyrics. Vocally, he is not to be called a wonder child, but fun is guaranteed through the 10 songs on this record.“ – www.rootstime.be

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video