NIKOS PROTOPAPAS - TEMPO REBETIKO GUITARS PROJECT

Binnen de jongere generatie Rebetikamuzikanten bekleedt Nikos Protopapas zeker een van de meest richtinggevende posities: sinds hij definitief voor de gitaar koos -hij was ook journalist en is kleuterleider van opleiding- in 1984, had hij de hand in zowat elke plaat uit het genre. Daarnaast -U weet ongetwijfeld dat de Rebetiko (dat is enkelvoud, Rebetika is meervoud) de Griekse variant is van wat wij “de blues” plegen te noemen- werkte hij ook samen met wijlen Bob Brozman en al even wijlen Louisiana Red.

Vóór alles is Nikos echter de drijvende kracht achter Kompania, dé referentie als het gaat om hedendaagse rebetika, met een drietal heerlijke platen op het actief. Nu leent Protopapas zijn naam aan een bijzonder project: samen met een aantal topinstrumentalisten uit het genre grasduint hij in de subgenres en plukt er in totaal vijftien nummers uit, sommige traditionals, andere van grote componisten als Iakovos Montanaris, Kostas Skarvelis, Kostas Karipis, Spiros Peristeris, Adonis Diamantidis en nog een stel anderen.

De rol van Protopapas is die van begeleider en de invulling ervan, wil wel eens verschillen naargelang de gitaar een rol op het voorplan krijgt, dan wel meedraait als gewoon instrument in de groep en als je de plaat beluistert, krijg je een mooi beeld van die verschillende invalshoeken.

Bij de artiesten die als “titularis” van de liederen vermeld worden, vinden we ook al een stel bekende namen: Katerina Tsiridou, bij voorbeeld, van wie Nikos de jongste plaat producete en die in de allereerste line-up van Kompania zat; of Giorgos Xintaris, van het eiland Skopelos, een hele grote zanger; of Spiros Patras, van de groep Kabouras, of Agathon Iakovidis, die ook nog voor Griekenland aan het Eurosongfestival deelnam….kortom: een bont gezelschap dat helwit stijlen binnen de Rebetika beheerst.

Op die manier geeft deze CD een mooie inkijk in de varianten die achter de verzamelnaam “Rebetika” schuilgaan. Vergelijk nog maar eens met Blues: ook daar heb je verschillende subgenres, die vaak alleen maar met elkaar verwant zijn vanwege de thematieken die erin bezongen worden. Ook hier handelen de liederen over De Liefde -en hoe ze te verliezen, Jaloezie, Het Vaderland, De Mens en zijn positie op onze aardkloot.

Klassieke bluesthema’s dus. Wel deze “Tempo” kan een aardige kennismaking zijn voor wie het genre wil léren kennen. Wie er al een beetje in thuis is, die zal, bij het lezen van de namenlijstjes hierboven, al wel weten wat hem te doen staat….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : General Music
distr.: Xango

video