THE COAL PORTERS – NO. 6

Herinnert u zich de Amerikaanse alt.countryformatie ‘The Long Ryders’ nog? Het was 1989 toen één van de leden van die groep besloot om er mee te kappen en een eigen bluegrass-band op te richten. Sid Griffin was die man die de vijfkoppige formatie ‘The Coal Porters’ in het leven riep en vanuit Londen aan de carrière van zijn nieuwe muzikale baby ging werken.

Sinds hun debuutplaat “Rebels Without Applause” uit 1991 zijn er nog een tiental andere albums van deze formatie op de markt gekomen. De twee laatste in die serie waren “Durango” in 2010 en “Find The One” in 2012, maar nu is er een nieuwe cd van ‘The Coal Porters‘ in aantocht onder de titel “No. 6”, hun zesde studioplaat dus.

De huidige bezetting van deze vanuit Londen opererende groep bestaat uit Sid Griffin (zang, mandoline, banjo, autoharp), Paul Fitzgerald (banjo, dobro, zang), Neil Robert Herd (gitaar, bajo sexto, zang), Andrew Stafford (contrabas) en Kerenza Peacock (fiddle, ukelele en zang). Op de nieuwe plaat staat één coversong met “Another Girl, Another Planet” dat in 1978 op de debuutplaat van de Engelse punkrockgroep ‘The Only Ones’ stond en in 2005 ook nog door de Amerikaanse rockgroep ‘Blink-182’ werd gecoverd.

De overige negen nummers zijn nieuwe en eigen composities van de bandleden met Sid Griffin die tekende voor de openingstrack “The Day The Last Ramone Died” (zie live uitvoering op bijgaande video) en voor “The Blind Bartender”, “Salad Days” en “Train No. 10-0-5”. Neil Robin Herd schreef “Save Me From The Storm”, “”Unhappy Anywhere” en “The Old Style Prison Break”. De klassiek geschoolde Kerenza Peacock was de auteur van het op fiddle gespeelde instrumentale nummer “Chopping The Garlic” en van de song “Play A Tune”.

De bluegrassmuziek van ‘The Coal Porters’ is gebaseerd op de aloude sound van dit muziekgenre, maar de groep waagt zich bij live optredens regelmatig aan het coveren van bekende hits uit de pop- en rockwereld. Op hun vorige cd brachten ze zo een cover van David Bowie’s “Heroes” en van “Paint It Black” van ‘The Rolling Stones’ en op dit album nemen ze dus punkrocker “Another Girl, Another Planet” van ‘The Onyl Ones’ onder handen door er een geheel eigen bluegrass-versie van te creëren.

Elektriciteit heeft deze groep niet nodig als ze live op de podia staan want alle gebruikte instrumenten zijn akoestisch en dus heel milieuvriendelijk. De grappige allusie in de groepsnaam naar de Amerikaanse Broadway-musicals componist en songschrijver Cole Porter toont eveneens aan dat niet alles even ernstig genomen hoeft te worden als we het over het werk van ‘The Coal Porters’ hebben.

“No. 6” is eigenlijk gewoon een verderzetting van de zoektocht naar nieuwe muzikale grenzen voor deze groep die van uitdagingen houdt en zonder problemen hun repertoire in totaal nieuwe richtingen ziet evolueren. ‘The Coal Porters’ zijn er al meer dan 25 jaar en daar kunnen zonder veel problemen nog gemakkelijk 25 jaar bijkomen.

(valsam)
“Although playing the classical bluegrass music, ‘The Coal Porters’ have once again been exploring new musical boundaries for their newest album ‘No. 6’. This quintet likes to face new challenges and can evolve easily in totally new directions with their sound. This great band is there since more than 25 years and can easily continue to perform for another 25 years.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

video