SOMEDAY JACOB – IT MIGHT TAKE A WHILE

‘Someday Jacob’ is de groepsnaam van een stel folkrock spelende muzikanten uit de Noordduitse stad Bremen. In 2012 verscheen hun debuutplaat “Morning Comes” waarmee vooral oprichter, gitarist, producer en singer-songwriter Jörn Schlüter zich in de belangstelling van de Duitse muziekpers wist te werken. De andere bandleden zijn gitarist Uli Kringler, bassist Manuel Steinhoff en drummer Martin Denzin.

“It Might Take A While” is de titel van het tweede album van ‘Someday Jacob’ dat deze maand op de internationale platenmarkt is verschenen. Daarop staan elf nieuwe nummers die opnieuw allemaal door Jörn Schlüter werden gecomponeerd. De opname van deze songs kwam in drie verschillende landen tot stand: in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de USA.

Drie bekende namen uit de wereld van pop, rock en Americana kwamen “Someday Jacob’ daarbij assisteren: Vance Powell, bekend van zijn werk bij ‘Kings Of Leon’ en Jack White, tekende voor de mixing, Richard Dodd, die o.a. met George Harrison, Tom Petty en ‘Dixie Chicks’ samenwerkte, zorgde voor de mastering van de opnames en ook Americana singer-songwriter Israel Nash Gripka uit Texas zorgde voor een bijdrage.

Het is toch wel wat verwonderlijk dat een jonge Duitse muzikant zo’n typisch Amerikaanse sound kan creëren. Want ook u zult bij de beluistering van deze plaat meteen denken aan het werk van o.a. een Neil Young, Tom Petty of ‘Fleedwood Mac’ tijdens hun succesperiode in de jaren ’70. Maar ook de sound van de zonet vermelde Israel Nash Gripka klinkt door in enkele songs op dit album, o.a. in de openingstrack “Daily Bread” en bij het daarop volgende “Trade It All In”.

De songs van het album “Rumours” van ‘Fleedwood Mac’ lijken anno 2016 te herleven in het prachtige nummer “Between Me And You”, de eerste single uit dit album waarop Stevie Nicks de harmony vocals lijkt te zingen, maar dat blijkt toch eerder ‘wishful thinking’ te zijn. De tijdloze liedjes blijven elkaar opvolgen op deze plaat met “Useless Night”, dat mij qua zang aan ‘Great Lake Swimmers’ doet denken, en met de country & western-song “The Sun The Moon And The Stars” (zie video).

“Glory Boys” is helemaal ‘Neil Young & Crazy Horse’ en in “Room With A View” gaat de band een uitstapje maken in de wereld van de akoestische folkmuziek, weliswaar met een strijkersensemble in de instrumentale begeleiding. Naar het einde van deze plaat toe gaat ook de kwaliteit van de songs een beetje zakken in folknummers als “Rain”, “Long Distance Call” en “All You Weary Hearts”. Dat is wel jammer want toen ik aan deze cd begon, was er een lichte opflakkering van euforie omwille van de ontdekking van het leuke nieuwe werk van ‘Someday Jacob’ op hun tweede album “It Might Take A While”. Misschien zal het inderdaad nog wel even duren vooraleer de echte internationale doorbraak er komt voor deze Duitse folkrockgroep.

(valsam)
“The first half of the album ‘It Might Take A While’ from the German folkrock band ‘Someday Jacob’ was a real discovery of promising musical talent and timeless songs. The mediocre quality of the songs in the second half, however, made me realize that it may indeed still take a while before this group will get its international breakthrough.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Haldern Pop Recordings
Info: Hemifran