SESSION AMERICANA WITH JEFFERSON HAMER – GREAT SHAKES

’Session Americana’ is een Amerikaanse folkrockgroep uit Cambridge, Massachusetts die in 2003 werd opgericht met zes getalenteerde muzikanten die elk op hun instrument virtuoos werk afleverden. Bassist Kimon Kirk, zanger-gitarist Jefferson Hamer, multi-instrumentalist Dinty Child, gitarist Ry Cavanaugh, mondharmonicaspeler Jim Fitting en drummer Billy Beard hebben sindsdien een lange weg afgelegd en ontelbaar vele live optredens gespeeld.

Alle individuele bandleden hebben één of ander verleden in de muziekwereld. Zo schreef Ry Cavanaugh een song voor de laatste cd van de Ierse folkzangeres Mary Black, Billy Beard was de drummer van o.a. Patty Griffin en Lori McKenna, Dinty Child speelde mee op het album van Rose Cousins, Jim Fitting was lid van de groepen ‘Treat Her Right’, ‘The The’ en Chris Smither, Jefferson Hamer nam een duoplaat op met Anaïs Mitchell en Kimon Kirk deelde het podium met Aimee Mann, Gaby Moreno en Grant Lee Phillips.

Al die ervaringen gebruikt het zestal nu om van hun nieuwste en zevende album “Great Shakes” een topplaat te maken. Die cd volgt op het vorig jaar uitgebrachte en door Anaïs Mitchell geproducete “Pack Up The Circus”. ‘Session Americana’ heeft tien nummers op dit schijfje verzameld ,waarvan er negen originele composities van de bandleden zijn en de song “What Are Those Things (With Big Black Wings)” een cover is van de countryklassieker uit 1968 van Charlie Louvin, die muzikant die samen met zijn broer Ira van 1940 tot 1963 deel uitmaakte van het legendarische countryduo ‘The Louvin Brothers’.

Dan geven we nu maar een kleine bloemlezing uit de tracklijst van “Great Shakes” met vermelding van de naar onze smaak beste songs. Die oefening wijst ons op de kwaliteiten van de nummers “One Skinner” en “Big Mill In Bogalusa” met knap mondharmonicaspel van Jim Fitting, de countryballad “Great Western Rail”, “Mississippi Mud” (zie live uitvoering op bijgaande video) en op de harmonieuze samenzang van de bandleden in de slotsong “Barefoot Sailors”.

In oktober komt dit sextet naar Europa voor een uitgebreide tournee. Daarbij doen ze ook België aan voor één concert en gaan ze naar Nederland voor zes optredens. Dit is misschien wel een unieke kans om deze uitstekende muzikanten van ‘Session Americana’ eens live aan het werk te zien en van naderbij kennis te maken met enkele van deze mooie liedjes uit hun nieuwste album “Great Shakes”.

(valsam)

 

15 oktober 2016: La Truite D’Argent, Tavigny, BE
17 oktober 2016: Meneer Frits, Eindhoven, NL
18 oktober 2016: Folk In De Wâlden, Oentsjerk, NL
19 oktober 2016: Qbus, Leiden, NL
20 oktober 2016: Witte Kerkje, Terheijden, NL
21 oktober 2016: De Amer, Amen, NL
23 oktober 2016: Peticantus, Hoorn, NL
Artiest info
Website  
 

CD Baby

video