RAMI AND THE WHALE – RAMI AND THE WHALE

‘Noah And The Whale’ kennen we al sinds de oprichting van de Britse formatie in 2006. U zult zeker ook nog wel kunnen meezingen met “L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.”, hun grootste hit uit 2011. Maar het einde van het bestaan van deze groep kwam er vrij onverwacht in 2015 toen alle bandleden plots aan soloprojecten gingen werken.

De groepsnaam ‘…And The Whale’ werd dus ineens weer beschikbaar en de Zweedse singer-songwriter Rasmus Blomqvist besloot hem dan maar op te pikken als naam voor zijn muzikale project “Rami And The Whale” wat ook dienst deed als titel van de eerste full-cd die hij dit jaar op de internationale platenmarkt heeft losgelaten.

Dat album bestaat uit twaalf liedjes waarvoor Rasmus Blomqvist zowel tekst als muziek heeft geschreven. Zijn inspiratie haalde hij bij gerenommeerde singer-songwriters als Joni Mitchell, Townes Van Zandt en ‘Simon & Garfunkel’. Folksongs met een minimalistische, bijna helemaal zelf gespeelde instrumentatie omkleed, vormen de tracklijst van dit debuutalbum van ‘Rami And The Whale’.

Na een periode doorgebracht te hebben als lid van rockgroep ‘Ginger’ en als helft van het harmonieus samenzingend akoestische folkduo ‘Holy Farmers’, besloot Rasmus Blomqvist dat de tijd rijp was om zijn eigen composities van de laatste tien jaar te ordenen en ze op een soloplaat te zetten. Deze cd begint met de song “Night Falls” waarmee we u op bijgaande video in een live uitvoering laten kennismaken.

Meestal is het belangrijkste instrument bij deze folknummers de akoestische gitaar die Rasmus Blomqvist zelf bespeelt, soms aangevuld met hier en daar een schaars stukje viool, fluit of zacht drumwerk. Bij de liedjes “I Am Rami” en “Waiting” krijgt hij wat subtiele vocale ondersteuning van de zangeressen Jonte Johansson en Lisa Illy. De liedjes die op ons de meeste indruk hebben gemaakt zijn “Poorhouse” waarin een elektrische gitaar wordt gehoord en het zonet vermelde “I Am Rami” met prachtig vioolwerk.

De algemene indruk die deze plaat bij ons heeft nagelaten is er een van somberheid, mystiek en teneergeslagenheid. We weten niet of dat ook de gemoedstoestand van Rasmus Blomqvist omschrijft, maar echt vrolijk kunnen we van deze donkere en trieste liedjes toch niet worden. Muzikaal is alles op deze plaat echter wel OK, maar ‘Rami And The Whale’ moet er toch voor zorgen dat er nog voldoende niet-depressieve luisteraars overblijven om naar zijn toekomstige platen te luisteren.

(valsam)
“After the split of British rockband ‘Noah And The Whale’ in 2015, the Swedish singer-songwriter Rasmus Blomqvist picked up that name for his musical project ‘Rami And The Whale’ which ended up in twelve songs on a cd with the same title. It is a dark and rather sad sounding record with the songs ‘Poorhouse’ and ‘I Am Rami’ as the outstanding tracks.“ – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
RAMI AND THE WHALE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Wooded Shrine Recordings
Info: Hemifran

video