JEFF CROSBY – WAKING DAYS

Tien nieuwe nummers en twee bonus tracks, dat is wat de Amerikaanse alt.countrymuzikant Jeff Crosby uit Los Angeles ons te bieden heeft op zijn nieuwe plaat “Waking Days”, een album dat hij net als bij zijn twee vorige platen “Silent Conversations” (ep uit 2013) en “All Nighter” (full cd uit 2014) heeft opgenomen in nauwe samenwerking met zijn vaste begeleidingsband ‘The Refugees’.

Die band bestaat uit Jeff’s broer Andy Crosby op basgitaar, Will Prescott op drums en Dave Manion op pedal steel en elektrische gitaar, terwijl Jeff Crosby zelf zingt en op akoestische gitaar speelt. Voor het in Los Angeles en Nashville opgenomen album “Waking Days” werden ook een aantal gastmuzikanten gevraagd om een instrumentale bijdrage aan de songs op de cd af te leveren.

Jeff Crosby & ‘The Refugees’ spelen al zo’n tiental jaren alt.country, Americana en rock’n’roll-muziek en ze spelen hun muziek gemiddeld zo’n 250 keer per jaar tijdens live optredens. Het zal dan ook niet echt verwonderen dat Jeff Crosby zijn liedjes voornamelijk onderweg componeert. De gebruikelijke onderwerpen als liefde, relationele problemen, eenzaamheid en de zoektocht naar geluk komen ook allemaal in één of andere vorm aan bod in de liedjes van deze muzikant.

Het is vooral de typische, wat korrelige countrystem van Jeff Crosby die de songs op “Waking Days” kleurt, vaak de emoties en gevoelens van de verhalenverteller open en bloot etalerend. Het album begint met de eerste single “City Girls” (zie video) over eenzaamheid, maar bevat nog een aantal muzikale pareltjes die later misschien ook wel tot hitjes kunnen uitgroeien.

Dan denken we vooral aan de countryballads op deze cd met songs als “Carved In Sandstone” en “Emily” waarin hij twee keer terugblikt op een voorbije liefde, “Red, White And Blue” en de openlijke liefdesverklaring in “The Only One I Need”. Van het meer uptempo gebrachte werk onthouden we vooral “Canyons”, “I Should Be Happy” en de albumtitelsong “Waking Days”.

De bonustracks op dit album zijn twee songs die op de eerste plaat “Silent Conversations” van ‘Jeff Crosby & The Refugees’ stonden en die in de Amerikaanse televisieserie ‘Sons Of Anarchy’ werden gebruikt: het aan Jackson Browne herinnerende “This Old Town” en het countryrockepos “Oh Love, Oh Lord”.

Jeff Crosby is met deze nieuwe plaat goed op weg om een gevestigde waarde en een reële aanwinst te worden voor de wereld van alt.country- en Americana-muziek. Of hij echt zal kunnen opvallen tussen het grote aanbod van artiesten in dit genre zal de nabije toekomst echter moeten uitwijzen.

(valsam)

CD-RELEASE DATUM: 25 november 2016

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: At The Helm Records

video