BACKTRACK BLUES BAND - WAY BACK HOME

“Way Back Home” is inmiddels al het vijfde album van Backtrack Blues Band. De uit Tampa Bay, Florida, afkomstige band bestaat al sinds 1980 en deze release is tot onze grote spijt onze eerste kennismaking met hen. Spijt, want wat de vijf heren hier laten horen is ongebreidelde klasse. De mannen vonden de groepsnaam bij Little Walter’s classic Chess instrumental, “Back Track” en diens muziek is nooit ver weg bij hun inspiratie. Frontmannen Sonny Charles (lead vocals, harmonica) en Kid Royal (lead guitar) vormen samen met Little Johnny Walter (rhythm guitar), Joe Bencomo (drums) en Stick Davis (bass) de groep en werden voor deze gelegenheid bij gestaan door Blues Music Award winnaar Victor Wainwright op piano.

De plaat weet ons van in het begin te boeien met het swingende “Goin’ To Eleuthera” waar beide frontmannen ons direct weten te overtuigen. Het nummer is van Charles, hij schreef trouwens het gros van de nummers, en Sonny zelf weet niet enkel vocaal maar eveneens of vooral met zijn uitstekende bluesharp te imponeren. Het stevige “Tell Your Daddy” is een fraaie rocker met licht funky kruid erin verweven en een prima solerende Kid Royal. Maar wat is die mondharmonica ook al weer indrukwekkend!

Op het ook al originele “Shoot My Rooster” is het muzikale debat tussen de piano, gitaar en bluesharp even indrukwekkend als spectaculair te noemen, een fantastisch muzikaal hoogtepunt op de plaat. Sonny Boy Williamson’s “Your Funeral, My Trial” krijgt de trage, weemoedige versie die het vraagt en de bluesharp klinkt zo heerlijk treffend jammerend maar wat een fenomenale, sprekende solo van Kid Royal ook al!

Sonny Boy wordt trouwens een tweede maal gecoverd met het hierop volgende “Checkin’ On My Baby” en de man zal ook hier vanuit de hemel meer dan goedkeurend knikken. Gedreven musicerend, passievol uithalend, dat zijn de kenmerken van deze release. “Nobody But You” weet ons met de jazzy insteek, gedrenkt in die oude R&B stijl het minst te imponeren. Gelukkig is het tegelijk met zijn twee en een halve minuut het kortste nummer maar let op, ook hier zal de bluesharp de liefhebbers weten te boeien!

Het swingende, humoristische “Heavy Built Woman” is wat Jazzy getint en wordt opgevrolijkt met sexy achtergrond gezang maar toch is het hier ook weer de mondharmonica die de meeste aandacht krijgt. “Baby Please Don’t Go” wordt op de binnenhoes toegeschreven aan Phil Lynott terwijl deze klassieker uiteraard aan Big Joe Williams dient toegewezen. Soit, het foutje wordt ruimschoots goedgemaakt met de briljante versie die het nummer hier toe bedeeld krijgt. Kid Royal tovert de zoveelste schitterende solo uit zijn gitaar , illustrerend de song perfect aan te voelen.

“Rich Man Blues” kan je meer in de klassieke Chicago Blues stijl situeren, aanstekelijk, meestampbaar.en met roffelende piano een onweerstaanbaar nummer. De afsluiter van dienst is “Help Me Just This Time”. Een uitstekend nummer dat alles omvat wat we hierboven al aanhaalden: aanstekelijk, wat boogie, ritme, een fantastische bluesharp, inventief snarenspel. De liefhebbers van, zeg maar Chicago Blues getinte, gedreven Bluesmuziek met de mondharmonica in de hoofdrol zullen smullen van deze “Way Back Home”!

Luc Meert

“Backtrack Blues Band from Florida exists for more than 30 years and puts original songs and well selected cover versions on their records. Also their latest release ‘Way Back Home’ contains a few nice covers of blues classics from e.g. Big Joe Williams and Sonny Boy Williamson. However, their own songs and their gracious mix of blues guitar and blues harmonica sounds fantastic. It is R&B that is created in the way it should always be: rhythmic and bluesy, swinging and entertaining.” – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Harpo Records

video