JEFF CHAZ – THIS SILENCE IS KILLING ME

 

 “ New Orleans blues guitarist Jeff Chaz with a second 2016 release … “

Singer-songwriter / gitarist Jeff Chaz is een blues artiest die in New Orléans woont  en werkt. Chaz is niet altijd gitarist geweest, even ruilde hij zijn gitaar voor een trompet of trombone. Chaz is niet altijd een blues artiest geweest, even stond country muziek op zijn repertoire.

Chaz is afkomstig uit Lake Charles, LA en groeide op in Creole, LA. Zijn vader was een arts, die zijn patiënten thuis bezocht en dat soms met een kano moest doen. Thuis groeide Chaz op met muziek van Louis Armstrong, Count Basie, Jack Teagarden en Duke Ellington. Chaz speelde jazz trombone en trompet in de band van de school. Gradueren was zwaar, want in de weekends speelde hij ook trombone of gitaar in een show band. Thuis in Californië volgde hij muziekles in het San Bernardino College.

Na een poging om country muziek te spelen trok hij naar Memphis om blues muzikant te worden en koos hij voor de gitaar als instrument. Chaz speelde samen met Cab Calloway, Jerry Lee Lewis, Little Milton, Ruth Brown en Albert King. Rond 1996 verhuisde Chaz terug New Orléans, waar hij als muzikant werkte in de ‘Famous Door’ club in Bourbon Street. Chaz won de eerste ‘Beale Street Blues Society Award’.

Jeff Chaz debuteert in 2001 met ‘Tired Of Being Alone’. ‘Sounds Like The Blues To Me’ [2016] is na tien jaar Chaz’s éérste album met nieuwe nummers, dat hij uitbrengt na zijn vorige album ‘In Excile’ [2006], dat uitgebracht is in de periode na de orkaan Katrina. ‘Chronicles’ [2013] is géén nieuw album, maar een verzameling van eerder uitgebracht werk.

Met ‘Sounds Like The Blues To me’ scoorde Jeff Chaz op vele vlakken. Met zijn diepe rauwe stem, die ook heel soulvol is en, met zijn gitaarspel, dat heel bluesy en persoonlijk is. Over zijn stijl kan ik kort zijn, dit is New Orléans “pur sang”. Dat Chaz een van de hardst werkende artiesten in New Orléans is, bewijst zijn tweede release van dit jaar ‘This Silence Is Killing Me’. Het is een album met enkel nieuwe songs, die hij met een funky big band (Doug Therrien: bas, Doug Belote: drums, John Autin & Tom Worrell: keys, Michael Genevay &  A.J. Pittman: trompet, Ward Smith: sax en Hardy Hardin: viool) opnam en waarvoor hij de hulp kreeg van percussionist Michael Skinkus.

In ieder nummer van het album vertelt Chaz een verhaal. Het verhaal in de titel song ”This Silence is Killing Me” is een van de lange, meer dan zes minuten durende, verhalen. Het is een ontspannen nummer, dat de veelzijdigheid van de band etaleert en dat na het swingende, met BB-rifjes opgesmukte ”Saving Everything For You”, dat de rij opent, voor de afwisseling zorgt. De overige zes minuten nummers zijn telkens een slow blues: ”The Blues Is My Drug” en ”Fried Chicken Store”. Neem je tijd en laat je door Chaz omarmen met de blues.

In zijn songs laat Chaz alle (on)mogelijke thema’s de revue passeren: treinen (”Oncoming Train”), vrouwen (“I’m Not All There”), gebakken kip (“Fried Chicken Store”, ”Creole Mustard Swing”), moeilijke tijden (”I Ain’t Nothing Nice”, ”The Backwash Blues”), vuile trukjes (”Self Inflicted Wound”)…  En, voor de aankomende feestdagen, is er ook een feestelijk nummer: ”Merry Christmas To You”!

Jeff Chaz verwent ons met ‘This Silence is Killing Me’ voor een tweede keer dit jaar. Met een afwisselende mix van swing, funk en (meerdere stijlen) blues haalt hij voor een breed publiek New Orléans in huis. ‘This Silence Is Killing Me’ is New Orléans Uptown Blues door een van de besten in town, Jeff Chaz. Waan je in NO en ontdek Jeff Chaz, die je graag zal rondleiden…

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Saving Everything For You” - 2”This Silence is Killing Me” - 3”I Ain’t Nothing Nice” - 4”I’m Not All There” - 5”The Blues Is My Drug” - 6”Merry Christmas To You” - 7”Oncoming Train” - 8”Fried Chicken Store” - 9”Self Inflicted Wound” - 10”The Backwash Blues” - 11”Creole Mustard Swing” – Music / Lyrics by Jeff Chaz ℗ 2016 – Produced by Jeff Chaz

Album Line-up:
Jeff Chaz: vocals, guitars
Doug Therrien: bass, double bass (2)
Doug Belote: drums
Michael Skinkus: percussion
Keys : John Autin (2,3,8), Tom Worrell (1,4-6,9)
Trumpets : Michael Genevay &  A.J. Pittman (& horn arrangements)
Tenor & baritone sax : Ward Smith
Hardy Hardin: violin (2)

Discography Jeff Chaz:
This Silence Is Killing Me [2016] | Sounds Like The Blues To Me [2016] | Chronicles [2013] | Live In New Orleans [2010] | In Exile [2006] | Cookin’ In Old Grease [2004] | Tired Of Being Lonely [2001] 

Artiest info
Website  
 

Label: JCP Records

video