TOMMY SCHNELLER BAND feat. DORREY LIN LYLES & CARL CARTON – LIVE IN THE CITY OF PEACE

 

 “ BACKBEAT “ vs “ The CITY of PEACE ”

Tommy Schneller (°1969) is een blues muzikant, saxofonist en zanger, afkomstig uit het Duitse Osnabrück, de “City of Peace / Stad van de Vrede”. De stad kreeg die naam omdat er onderhandelingen plaats vonden, die in 1648 tot het einde van de dertig jarige oorlog hebben geleid en het tekenen van de ‘Vrede van Westfalia’.

Schneller is de frontman van zijn eigen band, maar speelt ook in andere formaties. Als kind volgde hij al viool aan het conservatorium van Osnabrück, maar hij wisselt snel de viool voor een sax en wordt lid van de big band van de school. Op zestien wordt saxofonist Gary Wiggins zijn mentor. In 1989 speelt Schneller voor het eerst met de Boogie Boys, de band van Christian Bleimings. Na zijn verhuis naar Keulen, speelt hij nog in verschillende bands.

In 1997 na zijn terugkeer naar Osnabrück, start hij samen met bassist Olli Geselbracht het label Out Of Space en neemt hij zijn éérste solo album ‘Blown Away’ op. Buiten de Tommy Schneller Band maakt Schneller ook deel uit van het project Bluesin’ the Groove, dat hij in 2010 samen met Christian Rannenberg en Alex Lex startte. Samen brengen ze nog twee albums uit (‘Let’s Get High’ [2010] en ‘Mess Around’ [2013]). Schneller is ook een studio muzikant en werkte zo al samen met Gregor Hilden, Supercharge en Henrik Freischlader. Met zijn album ‘Smiling for a Reason’ [2011] won hij de prijs van de Deutschen Schallplattenkritik.

‘Backbeat’ was het zesde en meest recente studio album van de Tommy Schneller Band. CD1 is een album met tien tracks, die in het Engels gezongen zijn en CD2 een album met zes tracks, die in het Duits gezongen zijn. Van de drie Duitse blues nummers is er telkens ook een radio versie opgenomen.

Dit jaar, ongeveer zes maanden later, nam Schneller in “zijn” Osnabrück in het Rosenhof ook een live CD/DVD ‘Live in the City of Peace’ op. Het live album is, gezien de setlist en de line-up, zowat een “heruitgave” van zijn ‘Backbeat’ album, maar dat zal de pret voor de fans zeker niet bederven. Op het podium stond Schneller bijna met dezelfde muzikanten, die met hem in de studio stonden: Jens Filser (gitaar), Dieter Kuhlmann (trombone), Gary Winters (trompet), Helge Adam (keys), Maik Reishaus (bas) en Raphael Becker Foss (drums). Er waren ook “Guests”: zangeres Dorrey Lin Lyles en gitarist Carl Carlton en “Very Special Guests”: percussionist Tim Zimmermann.

Merk op, dat hier voor de blazers (Schneller, Kuhlman & Winters) een belangrijke rol is weggelegd! Dit merk je al vanaf de opener ”Trust in Yourself” en het swingende ”Cream of the Crop”, waarin zij al direct samen en met solo’s de lijnen uitzetten. ”Tipsy’s” is erg funky en zet gitarist Jens Filser en trompettist Winters met solo’s in de kijker. Dan introduceert Tommy Schneller zijn eerste gast, Karl Walter Ahlerich Buskohl aka Carl Carlton, die al o.a. speelde met Joe Cocker, Keb Mo, Jimmy Barnes, Eric Burdon & the Animals, Simple Minds, Manfred Mann’s Earth Band en Mink DeVille. Carlton demonstreert met een stevige partij slide gitaar in op “Backbeat”, de titel song van het vorige album. Toetsenman Helge Adam is nadrukkelijk in het nummer te horen. Na (op de DVD!) ”Blues For the Ladies” volgt de éérste in het Duits gezongen song ”Lass die Seele Fliegen” (je krijgt daarna ook nog ”Arshkalte Art” en ”Laut Hoer Ich Dich Denken” – met een uistekende trombone solo van Kuhlman en een korte solo van het complementaire duo drummer Raphael Becker Foss en percussionist Tim Zimmermann). ”Love Is the Key” is een rustiger intermezzo en ”Tryin’ To Let Go” klinkt als gespeeld in de straten van New Orléans, inclusief in de finale fraaie gospel met gastzangeres Dorrey Lin Lyles. Ze doet dit samen met Schneller over in het groovende “Barefootin’”, dat door de akoestische gitaar een rustpunt is. Met “Higher And Higher”, het einde van de C,VD is het feest en op de CD volgt er nog de relaxte ballade “The Sun Is Shining Again”. Laten we ook nog snel een pluim op de hoed steken van bassist Maik Reishaus, die voor de diepe grooves zorgt.

Over de DVD kwaliteit verder alleen maar goeds. De cameramensen hebben veel oog voor de solo’s en nog meer voor bepaalde details. De kijker waant zich op het feestje, wat m.i. genoeg zegt!

‘Live In The City Of Peace’ en ‘Back Beat’ van de Tommy Schneller Band vormen dit jaar samen een muzikale tweeluik. Een live album en een eerder opgenomen studio album, zijn gezien hun tracklist en line-up, heel complementair. ‘Live In The City Of Peace’ is een sterk live album met veel soul, funk en rock invloeden, met een stevig fundament in de blues.

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: TOMMY SCHNELLER BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

CD track list:
1”Trust in Yourself” - 2”Cream of the Crop” - 3”Tipsy’s” - 4”Backbeat” - 5”Blues For the Ladies” - 6”Lass die Seele Fliegen” - 7”Arshkalte Art” - 8”Love Is the Key” - 9”Laut Hoer Ich Dich Denken” - 10”Tryin’ To Let Go” - 11”Barefootin’” - 12”Higer & Higher” - Music / Lyrics by Tommy Schneller, and/or where [noted] ℗ 2016 – Produced by Carsten Amelingmeyer

DVD track list:
1”Trust in Yourself” - 2”Cream of the Crop - 3”Tipsy’’s” - 4”Backbeat” - 5”Lass die Seele Fliegen” - 6”Arshkalte Art” - 7”Love Is the Key” - 8”Laut Hoer Ich Dich Denken” - 9”Tryin’ To Let Go” - 10”Barefootin’” - 11”Higer & Higher” – 12”The Sun Is Shining Again” -- Recorded at the Rosenhof Osnabrück

Album Line-up:
Tommy Schneller: sax, vocals
Jens Filser: guitar, vocals
Dieter Kuhlmann: trombone, vocals
Gary Winters: trumpet, vocals
Helge Adam: keys, vocals
Maik Reishaus: bass
Raphael Becker Foss: drums
& Guests:
Dorrey Lin Lyles : Vocals
Carl Carlton: guitar, vocals
& Very Special Guests:
Tim Zimmermann: percussion

Discography ‘Tommy Schneller Band’:
Live In the City of Peace (CD/DVD) [2016] | Backbeat (2CD) [2016] | Cream Of the Crop [2014] | Smiling For A Reason [2011] | A Heartbeat Away [2004] | Blues For The Ladies [2000] | Blown Away [1997]

 

Artiest info
Website  
 

Label: Timerzone

video