TIM TREFFERS – NEVER TRUST A MAN IN A FUR COAT

Er zijn zo van die levenswijsheden die worden overgedragen van vader op zoon of zelfs van generatie op generatie. De Nederlandse singer-songwriter Tim Treffers uit Utrecht heeft voor de titel van zijn debuutalbum zo’n wijsheid gekozen die wij tot op de dag van vandaag nog niet hadden meegekregen van onze voorvaderen, nl. “Never Trust A Man In A Fur Coat”.

Nu hebben wij ook altijd al wel wat bedenkingen gehad bij kerels die in een pelsen ‘frakske’ door de straten liepen (en zeker als dat in de zomermaanden gebeurde), maar wat ons nog het meest aan deze plaat intrigeert is dat Tim Treffers eigenlijk nergens op het album uitlegt waarom we ons vertrouwen niet aan zulke personages mogen schenken. Dus Tim, graag wat meer uitleg over het hoe en waarom van die albumtitel.

Verder kunnen we eigenlijk alleen maar met lovende woorden komen over de elf tracks op deze debuutplaat. Het gaat om tien eigen composities van Tim Treffers en zijn rechter- of linkerhand Tim Vermeulen, zoon van ‘Sandy Coast’-zanger en ‘Stars On 45’-bedenker Hans Vermeulen en een multi-instrumentalist die toetsen, bas, drums en percussie kan hanteren.

Ook de selectie van het bluesnummer “Making Love Is Good For You” (een levenswijsheid die we indertijd wel al hadden meegekregen) uit het repertoire van de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Tony Joe White, wijst op de aanwezigheid van een uitstekende muzikale keuze en kennis bij deze Tim Treffers.

De sound van de nummers die we op “Never Trust A Man In A Fur Coat” te horen krijgen varieert tussen funk, jazz, soul, reggae en rock, een heel gevarieerd arsenaal aan genres dus en voor elk wat wils. Onze indruk is dat we vooral nostalgische klanken uit de jaren ’70 en ’80 te horen krijgen op deze liedjes, zoals in de funky opener “Easy Evil”, de Elton John-achtige pianoballads “Break The Chain” en “Stranger’s Tears”. Verder kunnen we genieten van “Love Is The Ruler” waarin we flarden van Boz Scaggs menen te herkennen, “Gypsy” (very much “Dreadlock Holiday” van ‘10cc’) of het swingende, vederlichte “Reaching For The Sky” (zie ‘live in de studio’-versie op bijgaande video) en het piepkleine, maar subtiel mooie “Say Goodbye” waarmee hij ook effectief afscheid neemt aan het einde van deze plaat.

Tim Treffers mag dan wel veel links en rechts stelen van gevestigde waarden voor het componeren van zijn eigen nummers, als dat goed en respectvol wordt gedaan, dan hebben we daar geen fundamentele problemen mee. Het draagt tenslotte allemaal bij tot een hoog kwalitatieve debuutplaat van deze jonge Nederlandse singer-songwriter die wat ons betreft snel met een opvolger voor dit uitstekende album op de proppen mag komen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Brinker Media

video