DEAD BRONCO – IN HELL - PENITENT MAN

 

Bij het horen van de naam “Dead Bronco” denk je niet direct aan groep met Spaanse roots. Maar toch, dit is waar dit zootje ongeregeld vandaan komen, behalve dan zanger Matt Horan, zijn roots liggen in Zuid-Florida. Op de straten van Getxo, Baskenland, leerden ze hun stiel. Hun identiteit is belangrijk voor hen, de voertaal op de website is Catalaans, niet Spaans.

Kort omschrijven welk genre dit vijftal brengt, is quasi onbegonnen werk. De oorsprong van hun muziek zit in de Hank Williams-countryhoek, maar daar houden ze het niet bij: met behulp van lapsteel, contrabas en de heerlijke gitaarklanken van Manu Heredia bouwen ze een feestje. Zelf omschrijven ze hun muziek als “hellbilly”. Aan de luisteraar om zelf in te vullen wat dat is, maar feit is dat hun versnelde country en rootsy muziek bijwijlen redelijk punkerig overkomt, en dat werkt zeer aanstekelijk op de dansspieren.

Zanger Matt Horan is gezegend met een fantastische country-snik en ditto twang, en kan nog jodelen ook. Hij gromt en zalft tegelijkertijd. Veelzijdig man trouwens, Horan is ook acteur in de thriller “The Night Watchman”, en de groep zorgde ook voor de soundtrack voor deze film.

De 10 songs op hun eerste album “In Hell” duren met moeite 30 minuten, dat is kort, maar daardoor verveelt het nooit: hier geen uitgesponnen solo's, maar rechttoe rechtaan muziek. Zonder overbodige franjes, maar wel correct en met passie gespeeld. Hetzelfde kan ook van de teksten gezegd worden: die snijden universele thema's zoals bedrog, liefdesverdriet en vrouwenloperij aan, maar ze schuwen de grove bewoordingen niet, inclusief drank, drugs en hoeren. Niks voor niks kregen hun zowel “In Hell” als de opvolger “Penitent Man” een “explicit lyrics” sticker opgekleefd. Beoordeel zelf of dat terecht is:

you done gone kill your mamma
done gone killed your papa
you slayed them all, with that 44
you riding down that low road
got nowhere to go
oh lord help me, I've gone off to see satan
in Hell

Op “Penitent Man” gaan ze grotendeels op hetzelfde elan verder, de thema's blijven hetzelfde, maar de teksten zijn bitterder en harder, alsof de tekstschrijver heel wat verdriet van zich moest afschrijven. Luister maar naar “The ballad of Tommy Boy” (I know your game when you throw those pearly whites, but don't go around fucking with my wife, Oh Tommy boy, don't play with fire 'cause you're bound to get burned, Don't you make your mama bury her only son), of nog “I'm just driving nails in my coffin, Every time I drink a bottle of booze”.

Dead Bronco is eerst en vooral een livegroep. Daardoor hebben ze in hun thuisland al een mooie fanbasis opgebouwd, en nu is de tijd gekomen om de rest van Europa te veroveren. Hun enthousiasme en aanstekelijke muziek is niet ongemerkt gebleven: in 2012 ontvingen ze de “Best Music Video” van CineMad, en de BBC noemde hen een van de meest beloftevolle bands van 2013. En in 2015 wonnen ze de “Premios Rock Villa Madrid” prijs, een hele prestatie als je weet dat er 400 inschrijvingen waren.

Maar het zouden geen muzikanten zijn, als ze ook geen eigen biermerk hadden: “La Bronco”. Hoe het smaakt, dat zullen we hen zelf eens moeten vragen.

Kathy Van Peteghem

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding DEAD BRONCO

Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Ze zijn nog te bewonderen op volgende data en plaatsen:
04/05 – Cowboy Up, Waardamme (BE)
05/04 – Bevrijdingsfestival Zeeland, Vlissingen (NL)
06/05 – Floz-K, Werne (DE)
07/05 – Moulin Blues festival, Ospel (NL)
08/05 – Wilhelmina, Eindhoven (NL)
17/06 – Zentral, Pamplona (ES)
18/06 – Calaf (ES)
24/06 – Muddy Roots Festival, Waardamme (BE)
25/06 – Poupoupidou, Wavre (BE)
01/07 – Les Runes, Bordeaux (FR)
02/07 – Cantal Ink Tattoo Festival, Chaudes Aigues (FR)
03/07 – Cantal Ink Tattoo Festival, Chaudes Aigues (FR)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Bandcamp

video

 

Dead Bronco bestaat uit:
Matt Horan – zang/gitaar
Jokin Corral – drums
Oscar Calleja – contrabas
Danny Merino – lapsteel
Manu Heredia – lead gitaar