BEN KUNDER – GOLDEN

Het album “Golden” van de Canadese zanger en songschrijver Ben Kunder uit Toronto is met zijn negen liedjes eigenlijk aan de korte kant en zorgt amper voor 37 minuten luisterplezier. Maar dat genieten is er wel degelijk, want zijn liedjes zijn van een hoge kwaliteit en ze werden voor deze debuutplaat ook uitstekend georkestreerd door zijn vaste begeleidingsgroep die bestaat uit bassiste Anna Rudick, gitarist Brian Murphy, drummer Rich Knox en backing vocalist John Connolly.

Ben Kunder speelt zelf op akoestische gitaar en Wurlitzer-piano en hij tekende samen met John Dinsmore ook voor de productie van “Golden”. Regelmatig krijgen we ook een stukje pedal steel te horen op enkele nummers en daarvoor werd de virtuoze Aaron Goldstein (van ‘Cowboy Junkies’ en Daniel Romano) in de opnamestudio gehaald.

De openingstrack “Travelling” kunt u zelf ervaren via de live uitvoering in bijgaande video, maar er staan nog veel meer mooie liedjes op dit album, te beginnen met song nummer twee “Love On The Run” waarbij de bloedmooie Canadese indie popzangeres Kirty Scholte net als bij het akoestisch gebrachte nummer “Don’t Dance” voor harmony vocals zorgt.

De albumtiteltrack en eerste single “Golden” is ook zo’n onmiddellijk beklijvende countryballad met de hemelse harmony vocals van Maia Davies en Jasmine Bleile. Beide dames maken deel uit van de Canadese rootsrock- en vrouwenformatie ‘Ladies Of The Canyon’. Ben Kunder heeft een heel warme stem die de gevoelige snaar bij de luisteraar meermaals weet te beroeren en de prachtige teksten en melodieën die hij rond zijn liedjes heeft verweven zorgen voor een hartverwarmend gevoel bij het aanhoren van de negen nummers op “Golden”.

We weten dat het weinig zin heeft om alle songtitels in deze recensie te vermelden, maar dat ligt in het geval van deze cd toch een beetje moeilijk, want elke track verdient een aparte vermelding: zo zijn “Half Moon” en “Trailhead” ook weer radiovriendelijke oorwurmen die moeilijk of zelfs niet uit het muzikale geheugen te verwijderen valt. “Bags And Barrels”, “Love And Motion” en “Against All Odds” zijn levensechte verhalen op muziek, laid back gebrachte songs die de luisteraar haast verplichten om intensief en geconcentreerd naar de inspirerende liedjesteksten te luisteren.

Dit album is de debuutplaat van Ben Kunder als soloartiest, maar dat deze singer-songwriter pas aan het prille begin van een beloftevolle muzikale carrière staat lijkt ons overduidelijk. Het enige wat we hierbij een beetje betreuren is dat we zo lang op dit heel interessante werk van deze Canadese rasartiest hebben moeten wachten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video