MÅRTEN LÄRKA – ALOUETTE

Mårten Lärka is een 45-jarige Zweedse zanger en songschrijver uit Jättendal in Hälsingland die meestal in de nationale landstaal zingt, maar nu uitzonderlijk een plaat heeft opgenomen met uitsluitend Franstalige nummers op de tracklijst. Negen liedjes staan er op het album “Alouette”, meestal eenvoudige folksongs die hij als een traditionele troubadour ten gehore speelt.

Er zit hier en daar wel wat humor in enkele liedjes, maar ook meer ernstige onderwerpen gaat hij niet uit de weg. Sinds meer dan tien jaar toert hij door Zweden en Duitsland om er op te treden voor een divers publiek van oud en jong. Op deze plaat begint hij zeer beleefd met zichzelf voor te stellen in het Dylaneske nummer “Je Suis Un Rocker” (zie live versie op video), de eerste single uit “Alouette”.

Na amper 24 minuten zijn we al aan het einde van deze plaat aanbeland, wat wijst op 2 à 3 minuten-liedjes met uitzondering van het net 5 minuten durende “Tout Va Se Passer Ce Soir”. De naar onze mening leukste tracks op deze plaat zijn “Idiot, Idiot”, “C’est Ma Vie A Moi” en het rockende “Robot” dat als tweede single op de markt is verschenen.

Hoewel Mårten Lärka zijn muzikale carrière aftrapte in de jaren ’80 en in de jaren ’90 deel uitmaakte van de indie rockgroepen ‘Opossum’ en ‘The Trimatics’, heeft hij pas in 2005 een eerste soloplaat uitgebracht met het in de Zweedse landstaal gezongen album “Innan Natten Har Gjort Kväll" dat in 2008 een vervolg kreeg met "Livstidsvicket" en in 2014 een derde plaat opleverde met "Jadåså".

De switch van de Zweedse naar de Frans taal gebeurt nu voor het eerst met “Alouette” en we vermoeden dat hij hiermee op een meer internationale markt wil proberen te mikken. We willen hem dan ook het allerbeste toewensen om in die aartsmoeilijke opdracht te mogen slagen.

(valsam)
“Mårten Lärka is a Swedish folk singer and songwriter with 3 solo albums in Swedish language in his discography. But with album number 4 ‘Alouette’, he is targeting for the international market by singing all 9 songs in French language. Why not? or ‘Pourquoi Pas?’“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Label: M. Otion Songs
Info: Hemifran

video