ELI BARSI – PORTRAIT OF A COWGIRL

“Portrait Of A Cowgirl” is de titel van het dertiende album van de Canadese zangeres en songschrijfster Eli Barsi. Die titel mag je als luisteraar wel heel letterlijk opvatten, want zij is echt een vrouw die opgroeide tussen de koeien op een grote ranch in Moosomin in de Canadese provincie Saskatchewan. Tussen de uitgestrekte graslanden waar de runderen hun voedsel vonden, leerde Eli Barsi luisteren naar de muziek die ze via haar ouders en grootouders had ingelepeld gekregen: country, bluegrass, western swing en rockabilly.

Als jonge vrouw besloot ze om zelf op akoestische gitaar te leren spelen. Het schrijven van eigen nummers was daar na een tijdje dan ook een heel logisch gevolg van. En dat die songs daarna ook op een plaat zijn beland is ondertussen geschiedenis voor deze zangeres die voor het ontplooien van haar muzikale carrière besloot om voor enkele jaren naar Nashville, Tennessee uit te wijken.

Op het album “Portrait Of A Cowgirl” blikt Eli Barsi in twaalf zelfgeschreven liedjes terug op haar leven als plattelandsmeisje en op alles wat er in dergelijke landelijke omgeving allemaal te beleven viel. Voor de opname van die songs kreeg ze uitgebreide professionele hulp in de studio van voornamelijk Amerikaanse instrumentalisten zoals gitaristen Craig Young en Wendell Ferguson, bassist John Cunningham (Eli’s echtgenoot en podium-partner) en drummer Chad Melchert. De bij deze sound horende fiddle werd bespeeld door Bruce Hoffman, David Bird speelde banjo op twee liedjes en albumproducer Bart McKay zorgt voor de klanken afkomstig van piano, Hammondorgel en accordeon.

In liedjes als “Farm Girl”, “Prairie Skies” (waarin ze aan het eind even jodelt) en het aan haar eigen moeder opgedragen titelnummer “Portrait Of A Cowgirl” brengt Eli Barsi een muzikaal eerbetoon aan haar onbezorgde jeugd en aan de stimulerende natuur waarin ze mocht opgroeien. Countryballads “He’ll Be Back Again”, “Hitch Your Wagon To A Star” en het met Brett Kissel in duet gebrachte “A Real Partner” lijken al veel meer gebaseerd te zijn op de invloeden die ze in Nashville mocht opsnuiven.

Op het platteland speelt het geloof natuurlijk ook nog altijd een belangrijke rol en dat vertelt Eli Barsi in het liedje “God Only Knows”, een heerlijk countrywalsje met fiddler Bruce Hoffman in de begeleiding. Ook “I See You Everywhere” wordt rond een fiddle en pedal steelgitaar opgebouwd. Maar dat ze ook lekker kan swingen, bewijst deze dynamische dame in het rockabilly-nummer “Big Hat No Cattle” (zie video) en het honky-tonk en ragtime-liedje “Country Music Was Made For Saturday Night”.

Ze mag dan al sinds geruime tijd de status van koeienmeisje ontgroeid zijn, zangeres en songschrijfster Eli Barsi weet in haar liedjes op “Portrait Of A Cowgirl” nog perfect weer te geven hoe het dagdagelijkse leven op het Canadese platteland zich ontwikkelt. In zijn genre kan deze plaat wellicht op heel veel waardering van de ‘Awards’ uitdelende muziekwereld gaan rekenen.

(valsam)
“Although she grew out of the status as a cowgirl, Canadian singer-songwriter Eli Barsi can still perfectly describe the daily life on the rural countryside in the 12 songs on her 13th album ‘Portrait Of A Cowgirl’. In this very specific genre, this album will be able to count on a lot of appreciation from the ‘Awards’ giving music society.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Label: Red Truck International Records
Info: Hemifra

video