SIROM - I.

Qua voorbeeld van globalisering kan dit alvast tellen: hoeveel Sloveense muzikanten kan u voor de vuist opnoemen? Ik val stil bij Branko Bibic en Marko Banda. Nochtans ligt dat kleine Slovenië niet zo ver bij ons vandaan en vertoont het cultureel meer dan een paar parallellen met Italië en Oostenrijk. Mijn verbazing was nochtans niet gering, toen ik in mijn jongste postpakketje een heel fraai uitgegeven CD ontwaarde, met daarin een heel lief briefje, gericht aan Dear Mister Heyvaert, met de vraag of ik eens naar het bijhorende CD’tje wilde luisteren. Dus, dat deed ik en wat bleek? Hoe vaker ik luisterde, hoe meer ik er van ging houden. Nu, het feit dàt ik meermaals luisterde, zegt op zich natuurlijk ook al wat, maar toch: hier hebben we te maken met een heel bijzondere soort hedendaagse kruising tussen folk, jazz, elektronica en klassiek.

De beide heren en de dame die de dienst uitmaken heten respectievelijk Iztok Koren, Samo Kutin en Ana Kravanja en ze bespelen/beheersen een veelheid aan instrumenten, gaande van banjo en balafon, over viool en klimba tot ukelele, harp en steel drums. Veelzijdige muzikanten dus, die het minimalisme en het repetitieve in de muziek zeer genegen blijken en die dat aan ons mee-delen, middels een heel mooi uitgegeven debuutplaat, waarop niet meer dan vijf nummers te vinden zijn.

Dat twee van die nummers respectievelijk 15:31 en 17:44 duren, vind ik in dezen totaal geen bezwaar: dit zijn namelijk mini-suites, die een heel heldere, haast klassieke opbouw hebben en die, ondanks de op het eerste gehoor wat aparte geluiden, al heel gauw behoorlijk toegankelijk blijken te zijn. We hebben hier bij ons mensen, die dezelfde aanpak genegen zijn, al zitten die wat vaker in de “echte” folk- of jazzmiddens, maar echt, ik kon het niet laten keer op keer na beluistering van deze CD terug te grijpen naar het, voor mijn oren althans, muzikaal verwante werk van “onze” Linus, dat ensemble rond Ruben Machtelinckx, waarover in deze kolommen onlangs nog redelijk lyrisch werd gedaan.

Sirom was een openbaring voor mij en de manier waarop ze lijken te improviseren en tegelijk zeer goed blijken te weten waar ze willen uitkomen, maakt dat ik me vandaag met heel veel graagte keer op keer onderdompel in de wondere wereld van deze band, die ik eigenlijk heel graag eens live aan het werk zou zien. Ik heb zo’n stil vermoeden dat een concert van dit trio in de categorie “belevenissen” thuishoort. Tot het zover is, kan ik mijn honger wel stillen met deze vijftig minuten ongewone, maar tegelijk ongewoon mooie muziek.

Voor de wat avontuurlijker aangelegde melomaan is deze CD een heel fraai werkstuk, dat me nu al doet uitkijken naar meer. U heeft de CD nog niet, maar het bijgevoegde Youtubefilmpje zal u allicht wel kunnen overtuigen. Voor de prijs hoeft u het ook al niet te laten, want via de Bandcamp pagina van de band, kan u sommige dingen gratis downloaden en kan u de fysieke CD aanschaffen voor nauwelijks een tientje ! Doén!

(Dani Heyvaert)

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Zars Records

video