MALCOLM HOLCOMBE - ANOTHER BLACK HOLE

Het is voor ons iedere keer weer uitkijken naar een nieuwe release van Malcolm Holcombe. De man grossiert namelijk in niets minder dan meesterwerkjes. Met zijn veertiende album, tenminste als je de duoplaat met Sam Milner meerekent, lost onze held weer moeiteloos alle verwachtingen in. “Another Black Hole” is de naam van de plaat die wij zonder aarzelen opnieuw bestempelen als een must-have album! Met zijn karakteristieke bariton stem weet Malcolm ons alweer te begeesteren van begin tot einde. Na afloop stelden we ons opnieuw de vraag hoe het komt dat deze man niet alom de bekendheid geniet die hij zonder enige twijfel verdient. Gelukkig weten kleppers als pakweg Emmylou Harris en Steve Earle de man wel naar waarde te schatten en leverden ze al bijdragen aan zijn albums. Zo ook op deze nieuwste worp: niemand minder dan Tony Joe White weet, met zijn typerende sound, verrassende wendingen te geven aan ’s mans boeiende songs. Malcolm is trouwens prima omringd op deze uitgave. Naast zijn vaste begeleiders Jared Tyler (banjo,dobro), David Roe (bas) en Ken Coomer (drums) komen behalve White ook Drea Merritt, prachtige harmonieuze achtergrondzang en Future Man op percussie hun steentje bijdragen.

Aftrapper van dienst is het heerlijke “Sweet Georgia”. Een ontroerende Holcombe laat je mee dwalen in de nacht langs een paar uitgestorven straten. Het onheilspellende nummer drijft op subtiele banjo en dobro en met zijn rauwe stem weet Malcolm gepast dat duistere sfeertje weer te geven. Het pakkende titelnummer gaat over een dakloze zwerver, je verwachtte bij Malcolm toch geen liefdesliedjes zeker? Het donkere lied kent gepaste verluchting met Tony Joe White’s slide en de grommende Holcombe wordt subtiel gecounterd door Drea Merritt in het refrein dat geheid in je hoofd gaat zitten na een paar beluisteringen. De frustratie van de man zelf wordt geëtaleerd in “To Get By” waar de zompige ondergrond opnieuw wordt verlucht met bijzonder fraaie mandoline. De sobere drumlijnen illustreren als het ware de duidelijk meevoelbare pijn die de artiest voelt.

Het mijmerende “Heidelberg Blues” is een intrieste song die even simpel als indrukwekkend is. Het leed, veroorzaakt door oorlog, wordt akelig accuraat weergegeven in deze emotionele song. De onderhuidse spanning in het magistrale “Don’t Play Around” is duidelijk voelbaar. De ijzingwekkende sfeer wordt daar bovenop nog eens perfect geaccentueerd door Merritt’s, haast griezelige, achtergrondzang. Het fantastische snarenspel op “Someone Missing” is bijzonder illustratief voor de vragen/twijfels bij losse relaties en Malcolm’s murmelende stem verplicht je haast vanzelf om mee te gaan nadenken naar oplossingen. Het is wat verrassend om hierna het rockende “Papermill Man” te horen. De Rolling Stones zijn nooit ver weg op deze met sublieme slide van White gekruide heerlijke, dampende, authentieke song ! Het wat abrupt eindigend, te korte naar onze goesting, “September” is een emotioneel nummer over eenzaamheid. Malcolm presenteert zich hier als een ware dichter op muziek, wiens rauwe, levensverhalende teksten door zijn verweerde stem alsmaar beter tot hun recht komen. De hard werkende mensen, de arbeidersklasse, dat is het soort volk dat Malcolm inspireert en waar hij bewondering voor heeft. Dit komt misschien nog het meest tot uiting in “Leavin’ Anna”. Het ietwat deprimerende karakter van het nummer waarin tekstueel de hoop op beterschap sluimert wordt subliem weergegeven door het luchtige snarenspel. Malcolm Holcombe is een meester in het inkleden van sombere onderwerpen in ronduit muzikale pareltjes!

Dit door Grammy-winnaar Ray Kennedy, denk ook aan Steve Earle, en Brian Binkerhoff uitstekend geproduceerde album kent een einde met het ontroerend mooie “Way Behind”. Holcombe is er andermaal in geslaagd een plaat te maken die bol staat van meesterlijks songs. Zijn doorleefde stem past perfect bij zijn poëtische, ruwe, teksten die hij op een boeiende, muzikale mengeling van Americana, Blues en Folk weet te vertolken.Neem daarbij nog de klasse van de hem omringende muzikanten en u zal begrijpen dat we hier andermaal met een meesterlijke plaat van onze held te maken hebben. “Another Black Hole” is een schatkist waaruit hij bij zijn volgende optredens, zie kalender, rijkelijk kan putten en is nu al een zekerheid voor ons eindejaarslijstje!

Luc Meert

 

MALCOLM HOLCOMBE – LIVE On Tour – April 2016

18 Apr – Eindhoven, Meneer Frits
19 Apr – Westwoud, De Schalm
20 Apr – Grimbergen, Clubhouse KZG
21 Apr – Den Haag, Musemix At Engels
24 Apr – Venlo, Take Five

EENMALIG CONCERT IN BELGIË
Malcolm speelt met Jared Tyler op woensdag 20 april in Grimbergen, clubhuis KZG/CRV, Oostvaartdijk 52, 1850 Grimbergen.
Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 15,00 via Luc Van Ransbeeck - vanransbeeck.luc@gmail.com

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gypsy Eyes

video