THOMAS HINE – SOME NOTION OR NOVELTY

Al sinds onze eerste recensie van zijn album “Il Porto” in 2009 hebben we ons hart verloren aan het werk van de Amerikaanse singer-songwriter Thomas Hine uit Colorado. Zijn volgende albums “Motives” (2010), “Into The Bottomlands” (2011) en “Forgive My Future” uit 2013 konden bij ‘Rootstime’ telkens op een zeer lovende recensie rekenen. Vanzelfsprekend zijn we hier dan ook weer zeer verheugd om de meest recente plaat van Thomas Hine in de bus te krijgen om er hier en nu onze commentaar over te geven.

Die nieuwste, zesde solo-cd van Thomas Hine heet “Some Notion Or Novelty” en bestaat uit dertien liedjes die samen goed zijn voor een uurtje puur muzikaal genot. Omdat hij zelf een multi-instrumentalist is, heeft hij ook nu weer de meeste muziek bij deze songs ingespeeld. Enkel Mike Pearson speelt slidegitaar op twee tracks en Jason Wheeler zorgt voor drums bij twee andere liedjes.

“Some Notion Or Novelty” werd in Golden, Colorado opgenomen in de loop van 2014 en 2015, met uitzondering van het nummer “Koblenz Corner” waarvoor hij naar het Finse Turku trok om zangeres Tina Kärkinen van de Finse indie rockformatie ‘Swaying Wires’ voor extra vocalen bij deze song te laten zorgen.

Op de video bij deze recensie kunt u zelf even genieten van de song “My Nature”, één van de vele zelf gecomponeerde pareltjes die Thomas Hine op deze plaat heeft geplaatst. Het eerste goudklompje op deze cd staat genoteerd als track nummer 1 en heet “Before The Sun Rises”, een bijzonder knappe en melodieuze popballad. Nog magischer wordt het daarna in het erg relaxt gezongen nummer “Just Like Juan Ortiz”.

Thomas Hine beschikt over de gave om de muziekliefhebber te boeien met zijn in muziek vertaalde verhalen. “Clodia+Songs”, “Monsters” en “La Belle Rivière” (zoals de Fransen de ‘Ohio River’ noemden), het zijn stuk voor stuk potentiële singer-songwriter-klassiekers uit de koker van deze getalenteerde Amerikaanse poëet.

Neem nu maar van ons aan dat u er echt niet in zult slagen om een mindere song op “Some Notion Or Novelty” te vinden, want “Never Forget”, “The Return” en vooral “The Turn That Time Had Taken” (met Jane Turner in harmony vocals) zijn heerlijke, tijdloze liedjes die van ons telkens weer opnieuw gespeeld mogen worden.

Zoals in het begin van dit verhaal al aangegeven duurt deze plaat ongeveer een uur en dat is in dit geval nog te kort. Want als de laatste track, een demo-versie van het eerder al gehoorde “Moffat”, op zijn einde loopt, dan veren wij alweer recht uit onze zetel om op de replay-knop te drukken. Ik wil heel graag nog een uurtje langer naar al deze prachtsongs op het album “Some Notion Or Novelty” van Thomas Hine luisteren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: THM

video