ROBERT REX WALLER, JR. – FANCY FREE

Het debuutalbum als soloartiest van de in Los Angeles wonende muzikant Robert Rex Waller, Jr. heet “Fancy Free” en bestaat uit dertien liedjes van andere artiesten die hij hier van een eigenzinnige coverversie heeft voorzien. Het is misschien wel geweten dat wij houden van goed geselecteerde covers en dus ook van de plaat van deze artiest, die bij muziekfans zeker ook gekend is als frontman en songschrijver van de Americana-formatie ‘I See Hawks In L.A.’.

Een overzichtje dan maar van de liedjes die Robert Rex Waller, Jr. heeft gekozen voor deze coverplaat. Het begint allemaal met de folksong “Walking Through Your Town In The Snow” van bluegrassartiest en singer-songwriter Utah Phillips uit diens album “Starlight On The Rails: A Songbook” van 2005.

Misschien is die song vrij onbekend bij u, maar dat geldt zeker niet voor enkele andere liedjes op deze cd zoals “Albuquerque” van Neil Young (schitterende versie trouwens), “Waterloo Sunset” van ‘The Kinks’, “She Belongs To Me” van Bob Dylan, “The Air That I Breathe” van Albert Hammond en ‘The Hollies’ of de uit de 18e eeuw daterende traditional “Amazing Grace” die destijds door priester-dichter John Newton werd gecomponeerd.

Robert Rex Waller, Jr. heeft er voor gezorgd dat er een fijne mix van alomgekende hits met minder gekende, maar daarom niet minder mooie liedjes op dit dertien songs tellende coveralbum werden geplaatst. Uit het repertoire van de fantastische Daniel Johnston koos hij voor een lekker swingende versie van diens nummer “Don’t Let The Sun Go Down On Your Grievances” dat voor het eerst op zijn plaat “Yip/Jump Music” uit 1983 stond.

Van het uit 2005 stammende album “Last Fool At The Bar” van countryartiest Mike Stinson uit L.A. plukte hij het liedje “Counting My Lucky Stars” en de zeer catchy albumtiteltrack “Fancy Free” heette bij zijn creatie “(I’m Setting) Fancy Free” en was toen een single voor ‘The Oak Ridge Boys’ waarmee ze eind 1981 op nummer 1 stonden in de Amerikaanse countryhitlijsten.

Robert Rex Waller, Jr. ging bij zijn songkeuze nog veel verder terug in de tijd en vond ook inspiratie in een heel ander muziekgenre toen hij koos voor het liedje “Don’t You Pay Them No Mind” dat voor het eerst in 1967 op het album “High Priestess Of Soul” van Nina Simone te horen was. Daarna zijn we aanbeland bij countryballad “Me And Paul”, een zeer mooi liedje uit de plaat “Yesterday’s Wine” die de levende countrylegende Willie Nelson in 1971 opnam.

Minder bekend zijn allicht ook “The Crystal Ship”, een song die Jim Morrison in 1967 schreef voor het titelloze debuutalbum van ‘The Doors’ en het afsluitende liedje “Night Owl” dat aan het begin van de vorige eeuw door de Amerikaanse songschrijver Herman Hupfield werd gecomponeerd. Qua stem doet Robert Rex Waller, Jr. me af en toe denken aan de diepe bariton van Robert Fisher, de lijvige maar prachtig zingende frontman en songschrijver van de alt.countryformatie ‘Willard Grant Conspiracy’ uit Boston, Massachusetts. Voor dit nieuwe album “Fancy Free” vol knappe coverversies van stuk voor stuk prachtige liedjes krijgt hij van ons alvast een welgemeend proficiat.

(valsam)
“For his recent solo record ‘Fancy Free’, ‘I See Hawks In L.A.’ lead vocalist and songwriter Robert Rex Waller, Jr. has made a surprisingly variating and pleasant selection of 13 songs to cover. They range over a 50 years period and are known hits from famous artists like Neil Young, Bob Dylan, ‘The Hollies’ and ‘The Kinks’. But there are also compositions from much less known singer-songwriters like Utah Phillips, Mike Stinson or ‘The Oak Ridge Boys’. ‘Fancy Free’ has become a fabulous and excellent covers album that will please many fans of good music.“ – www.rootstime.be

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Western Seeds Record Company

Info: Hemifran

video