TAWNY ELLIS – GHOSTS OF THE LOW COUNTRY (EP)

Tawny Ellis is een Amerikaanse zangeres en songschrijfster die geboren werd in Savannah, Georgia maar na haar huwelijk met multi-instrumentalist Gio Loria naar Los Angeles verhuisde. Haar stem en de sound van haar muziek wordt in de vakpers wel eens vergeleken met Neko Case en diens mannelijke tegenpool Ray LaMontagne. Zelf bespeelt Tawny Ellis de lap steelgitaar, een instrument waar ze na een optreden van het Canadese muzikale genie Daniel Lanois dolverliefd op is geworden.

Voor de opname van haar vier songs tellende ep “Ghosts Of The Low Country” trok Tawny Ellis zuidwaarts naar de wereldberoemde ‘FAME Studios’ in Muscle Shoals, Alabama. Daar nam ze twee eigen composities op en twee coversongs. In de muzikale begeleiding werden ze bijgestaan door Sean Dunn op elektrische gitaar, Peter Hamilton op bas en Patrick Ferguson op drums. Gio Loria speelt op dobro en Hammond B3-orgel en de zangeres hanteert vanzelfsprekend de lap steelgitaar.

De prachtige titeltrack “Ghosts Of The Low Country” (zie live uitvoering op video) schreef Tawny Ellis samen met haar echtgenoot Gio Loria. Dit knappe countryliedje over de stokoude legende van het Indianenmeisje ‘Teh-La-Nay’ en ‘De Zingende Rivier’ zouden wij dolgraag eens horen zingen door Emmylou Harris die er met haar emotionele stem nog een extra dimensie zou kunnen aan toevoegen. “Evolve Or Die” is een traditioneel klinkende folkballad, een verhalend troubadoursliedje dat Tawny Ellis samen schreef met Walter Spenser en dat de titeltrack was van haar gelijknamige plaat uit 2008.

De derde song op deze ep is het nummer “Desperate Tonight”, in 1992 geschreven door Mike Mantione voor het album “I Learned Shut Up” van zijn groep ‘Five-Eight’ uit Athens, Georgia, het geboorteoord van Tawny Ellis. De op deze cd meespelende gitarist Sean Dunn en drummer Patrick Ferguson zijn trouwens ex-leden van ‘Five-Eight’.

Het laatste liedje op dit minialbum is de song “Walking After Midnight” dat voor het eerst op plaat werd gezet door de Amerikaanse countrylegende Patsy Cline in 1957 en destijds haar allereerste hit is geworden met meer dan één miljoen verkochte platen van dit singeltje. Dat zijn cijfers waar Tawny Ellis voorlopig alleen maar kan van dromen, maar deze vier liedjes tellende ep geeft ons toch al een heel duidelijke indicatie over het toekomstige potentieel van deze zangeres en songschrijfster.

Maar snel op naar een volwaardige nieuwe plaat, dat zouden wij hier graag willen concluderen. Dat album zou dan gepast volgen op haar tot nu toe laatste full-cd “Blow By Blow” uit 2013. Hopelijk houden haar andere bezigheden als beeldhouwster en schilderes deze Tawny Ellis niet teveel af van deze volgende muzikale realisatie.

(valsam)

"For the recording of the four songs on her ep 'Ghosts Of The Low Country', American singer-songwriter Tawny Ellis went to the famous and legendary 'FAME Studios' in Muscle Shoals, Alabama. She brings two of her own new compositions and two cover versions: 'Desparate Tonight' from the Athens, Georgia based band 'Five-Eight' next to country legend Patsy Kline's classic 'Walking After Midnight'." - www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Music Building Records

info: Hemifran

video