JURGEN BURDORF - OPENING LINES

Opening Lines is het debuut van de Nederlandse gitarist Jurgen Burdorf, zelf beschrijft hij zijn muziek als een mix tussen jazz, Southern rock en blues. Ik vind dat een redelijk adequate typering, omdat het album geheel instrumentaal is, ligt de benaming jazz voor de hand, de begeleidende ritmetandem ( Hugo den Oudsten-bs en Léon Klaasse –drs) beweegt zich ook meer in het jazzidioom, zeker in nummers als Major Trouble en Camping Out. Hetzelfde geldt voor de bijdrage van Tico Pierhagen op keyboard en Hammond B3, anderzijds gaat het gitaarspel van Jurgen ook vaak richting rock en blues met vette licks en een stevige groove.

Mosquito Net is pure rock met een prima Hammondspel van Tico, Jurgen’s geluid doet me denken aan Shuggie Otis in zijn glansjaren en ook wel aan good old Jan Akkerman, voorwaar geen slechte referenties ! Één van de lekkerst in het gehoor liggende nummers is het rockende Steamrollin’, de titel zegt alles. Het album is zo goed als in één dag opgenomen, hetgeen goed is te horen aan de spontaniteit en de drive die er van afspat. (zie ook youtube.com/jurgenburdorf met een filmpjes van de opnamen). Op de nummers Comes with the years, Traveling East en Leon’s Groove is er een gastrol voor violist Ben Mathot, hetgeen de klankkleur zeer ten goede komt, ik had ook graag wel een vette tenorsax willen horen, misschien een idee voor een volgende cd, ik denk aan Boris van der Lek. Op Comes with the years laat Jurgen zijn jazzroots horen, hij kreeg les van Jesse Ruller, Martijn van Iterson en Maarten van der Grinten, alle drie grootheden in de Nederlandse jazzscene.

In Traveling East is Jurgen ook te horen op akoestische gitaar, het geeft het nummer een bijna folksy sfeer en zorgt ook voor de nodige afwisseling, die is er trouwens voldoende, er is hier absoluut geen sprake van aan elkaar geregen gitaargebrei, dus is het (gelukkig) ook geen bluesrock. Burdorf is niet alleen een technisch begaafd gitarist met ook nog eens een lekker geluid, maar hij heeft ook 10 knappe composities geschreven met veel afwisseling en welluidendheid.

Jurgen is in 2002 afgestudeerd aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam alwaar hij les kreeg van eerder genoemde gitaristen, hij toerde met Janne Schra in 2013 en daarna begon hij met de voorbereiding van zijn debuutalbum. Hugo den Oudsten werkte met Sabrina Starke, Ruben Hein en Shirma Rouse, Tico Pierhagen speelde met Aguabajo , Léon Klaasse speelde o.a. met The Pilgrims, Powerplay en Eef Albers en Ben Mathot was te horen met Ayreon, Kyteman en Ellen ten Damme. Een aanrader voor de gitaarliefhebbers en ook voor iedereen die een combinatie van gitaar en Hammond B3 doet watertanden.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

video