JIMMY RUGGIERE – NICER GUY

“(A Heartache Couldn’t Happen To A) Nicer Guy” is de volledige titel van het debuutalbum van de Texaanse countryzanger en songschrijver Jimmy Ruggiere. De tien songs op deze plaat werden opgenomen in Austin, Texas in de ‘MoonHouse Studio’ van de bekende producer Chris Gage, een man die zelf ook zingt als de helft van het duo ‘Albert And Gage’ dat hij samen met zangeres Christine Albert vormt.

Jimmy Ruggiere draait trouwens ook al vele jaren mee in de Amerikaanse muziekscène als mondharmonicaspeler bij de platenopnamen van ettelijke Texaanse countrysterren. Hij zat ook lange tijd in de begeleidingsgroep van countryvedette Travis Tritt. Pas nu komt hij voor het eerst op het voorplan met zijn eigen werk op dit album “Nicer Guy” dat eind januari officieel op de markt zal verschijnen.

Het zijn vrij traditionele country- en Americanaliedjes die Jimmy Ruggiere voor deze plaat heeft gecomponeerd. De songs worden dan ook overvloedig geïnstrumentaliseerd met pedal steelgitaar die hier - zoals op zovele andere albums uit Austin - bespeeld wordt door de onnavolgbare Lloyd Maines. Heel wat van de overige instrumenten werden door producer Chris Gage zelf ingespeeld, terwijl Jimmy Ruggiere zich begeleidt op akoestische gitaar en mondharmonica.

Het album begint met “Baby I’m Wise To You”, een countryrocknummer waarop de ‘line dance’ kan worden gedanst. Daarna krijgen we een nostalgisch klinkende countrydeuntje met “I Cried All The Way To Ft. Worth”. “Going Home To Say Goodbye To Dad” is een ballad die gaat over het definitieve afscheid nemen van zijn stervende vader.

Met zijn mondharmonica speelt Jimmy Ruggiere daarna de hoofdrol in de instrumentatie bij de countryrocker “I’ll Take The Ride (Wild Thing)”, gevolgd door de zachtjes voortkabbelende albumtiteltrack “A Heartache Couldn’t Happen To A Nicer Guy” met een knap intermezzo op fiddle, gespeeld door Warren Hood. “The Livin’ End” is dan weer een emotioneel gebrachte ballad met de violen nog eens in een belangrijke instrumentale rol.

Ook humor komt aan bod in het aanstekelijke liedje “There’s One Too Many Pretty Girls In Tucson” waarin Mariachi-trompetten voor een Mexicaans flamenco-sfeertje zorgen. “I Want To Wake Up Stoned” wordt gebracht als een bluesy honky tonklied over het verwerken van liefdesverdriet door het drinken van flinke porties alcohol.

Naar onze mening is de breekbare ballad “Sunday’s Broken” één van de beste tracks uit dit album met een jazzy melodie, aangevuld met knap mondharmonicaspel van Jimmy Ruggiere zelf en de verdwaald klinkende trompetklanken van Jimmy Shortell. Dan rest er alleen nog af te sluiten en dat wordt hier gedaan met “Ninety Miles To Nashville”, een uptempo bluegrassong met Rolf Sieker op banjo. Dit is alvast een leuk klinkende debuutplaat van een doorwinterde Texaanse countryartiest.

(valsam)
“Country veteran Jimmy Ruggiere always stood in the background as harmonica player for several Texan country stars. With his debut album ‘Nicer Guy’, he now puts his skills as singer and songwriter in the spotlights. The gentle mix of touching ballads, uptempo country rock, honky tonk and speedy bluegrass sounds pretty entertaining and successful.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blue Streak Records

Info: Hemifran