THE CHAPIN SISTERS – TODAY’S NOT YESTERDAY

Ze staan op hun nieuw album “Today’s Not Yesterday” op de foto op de kaft, in een wit hart, netjes in maagdelijk witte kleedjes met bijpassende cowboyhoed, als een tweeling naast elkaar: Abigail en Lily Chapin, The Chapin Sisters. The Chapin Sisters zijn een Amerikaans folk rock zang duo, afkomstig uit NY. Het was eerst een trio, toen hun halfzus Jessica Craven nog mee zong. Hun muziek is een mengeling van ouderwetse Appalachen muziek, klassieke country rock en pop.  

Abigail en Lily zijn geboren in Brooklyn, NY en groeiden op in een muzikale familie in de Hudson Valley, waar de folk van zanger Pete Seeger leefde. Hun vader Tom was een Grammy winnaar / singer-songwriter en hun grootvader Jim, was een jazz drummer  Ze zongen voor het eerst professioneel op een kinderalbum van hun vader Tom en tijdens benefiet avonden, ter ere van hun oom, zanger en activist Harry Chapin, samen met hun nichten Jen en Jessica Chapin.

Rond 2004 verhuizen Abigail, Lily en Jessica naar Los Angeles, om hun muzikale identiteit in een totaal andere omgeving te herontdekken. Hier regelde hun half broer Jonathan Craven opnamen in de studio van Michael Fitzpatrick. Tot dan hadden ze enkel als trio, ooit eens een akoestische versie van Britney Spears' song "Toxic" gezongen, die op de radio uitgezonden werd en, die bij de luisteraars van KCRW (een Amerikaans publiek radiostation, dat uitzendt vanaf de campus van Santa Monica College in Santa Monica, CA) veel bijval kende. Door dit onvoorziene succes volgden er optredens in LA onder de naam The Chapin Sisters en, begonnen ze ook te werken aan eigen nummers, die zouden kunnen gebruikt worden, voor de opnames van een LP. De LP “Lake Bottom”, kwam er in 2008 en werd uitgebracht bij het ‘Plain Recordings’ label. Later volgde er ook de CD versie. Hun debuut werd overal goed onthaald.

Begin 2010 verliet Jessica de band, om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar pasgeboren baby. Lilly en Abigail gaan samen verder als duo en touren met het folk pop duo She & Him (Zooey Deschanel & M. Ward). Ze openen shows en doen backing vocals. In hetzelfde jaar brengen The Chapin Sisters een EP uit met vijf nummers, "Oh, Hear the Wind Blow". Dan Horne was de studio engineer en bassist en Aaron Sperske drummer. Later in 2010 brengen Abigail en Lily op hun eigen label ‘Lake Bottom Records’ een tweede studio album uit, onder de naam "Two". De co-producer was Louie Stephens. In 2013 volgt “A Date With the Everly Brothers”, een selectie van hun favoriete Everly Brothers’ songs en een tribute aan de broertjes. De fans steunden hen hier financieel bij, door te deel te nemen aan een Kickstarter campagne.

Het nieuwste album (met nieuwe Kickstarter campagne), met twaalf originele en nieuwe songs van de Chapin zusjes heet “Today's Not Yesterday”. Het album werd opgenomen in de ‘Jonathan Wilson's Five-Star’ studio in Echo Park, CA, met de hulp van producers Dan Horne en Jesse Lee. De dames vonden hun inspiratie voor een deel in de verhuis van LA (terug) naar hun vertrouwde NY, waarbij er altijd dingen verloren gaan en/of wijzigen. Het album was co-produced door de Chapin Sisters, bassist Dan Horne en drummer Jesse Lee. Als gasten stonden ook Luke Paquin (gitaar), Lee Pardini (keys), Bobby Rodriguez (Rhodes) en Omar Velasco (gitaar) in de studio.

“Today’s Not Yesterday” opent melancholisch, wat angstaanjagend en heel etherisch met ”Autumn”, waarna in de vorm van een personaliseerde brief, van LA afscheid genomen wordt in ”Angeleno”. In deze mooie country song, in ”Love Come Back” (over smachten naar een verloren liefde)en in ”Sleep In”, horen we Dan Horne op pedal steel, die aan de nummers evenveel moois toevoegt. Een andere melancholische folk rock song (een nummer, dat me opviel door de enige erkenbare gitaar solo), die bij de opener aanleunt, is ”Chasing The Rain”; terwijl de radio rijpe track ”Getaway”,dan weer de psychedelische pop rock richting uitgaat anno jaren ’70. Lee Pardini leidt de zussen op zijn piano in “Trees Fall Around” en, in ”Waiting” is er Luke Paquin die in de achtergrond op elektrische gitaar voor de juiste sfeer zorgt. Het wordt nog even heel intimistisch met ”There Will Be A Time For Us”, waarna Pardini nog eenmaal, nu op orgel de afsluiter ”We Will Not Stop” heel sterk verheffend inkleurt.

The Chapin Sisters zijn een duo, dat met hun mooie vocale harmonieën een troef in huis heeft, die ze op hun nieuwe album “Today’s Not Yesterday” opnieuw inzetten. Hun veelzijdigheid laat hen toe om folk te veranderen in country, in rauwere Americana, in psychedelische rock en pop, waarbij de charme van hun stemmen en geraffineerde details boven komen drijven. Ondanks hun onderscheidende stijlen, passen de stemmen van Abigail en Lilly prachtig bij elkaar. 

Eric Schuurmans

“Abigail and Lily Chapin, aka ‘The Chapin Sisters’, have released a new album called ‘Today’s Not Yesterday’ and that is a true statement, because their Appalachian music, folk rock, country rock and pop songs are still evolving towards future classics in these music styles. The beautiful vocal harmony songs on this record are based on their move from Los Angeles to New York and the effects that this drastic change have created on their lives and relationships.” – www.rootstime.be

 

Album track list: 1”Autumn” - 2”Angeleno” - 3”Chasing The Rain” - 4”Getaway” [& Seth Thomas] - 5”Child” - 6”Love Come Back” - 7”Trees Fall Around” - 8”Sleep In” - 9”World Is All” - 10”Waiting” - 11”There Will Be A Time For Us” - 12”We Will Not Stop” – Words & Music by The Chapin Sisters, unless otherwise [noted: 4] – Produced by Don Horne with The Chapin Sisters, Jesse Lee & Dan Horne.

Album Line-up:
Abigail Chapin: vocals, guitar
Lily Chapin: vocals, guitar
Jessica Craven: vocals (12)
Dan Horne: bass, pedal steel (2,6,8)
Jesse Lee: drums
Luke Paquin: electric guitar (1,10)
Lee Pardini: piano, organ, synths
Bobby Rodriguez: Rhodes (2,5)
Omar Velasco: electric guitar (5)

Discography The Chapin Sisters:
2015 - Today’s Not Yesterday”
2013 - A Date With The Everly Brothers
2010 - Two
2010 - Oh, Hear The Wind Blow - EP
2008 - Lake Bottom - LP
2007 - The Chapin Sisters / The Winter Flowers - Split LP
2005 - The Chapin Sisters - EP
2004 - The Chapin Sisters Sing The Chapin Brothers

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Lake Bottom Records

info: Hemifran

video