CAROLINE AIKEN – BROKEN WINGS HEAL

De in Atlanta geboren en in Athens Georgia wonende Caroline Aiken draait al bijna vijf decennia mee in de wereld van de muziek. Haar entree maakte ze met de rockgroep ‘Fathertime’ in 1968, toen nog vanuit Long Island, New York, maar al gauw opteerde ze voor een solocarrière als zangeres en songschrijfster van haar eigen nummers. In haar lange loopbaan mocht ze ettelijke keren als voorprogramma fungeren voor grote artiesten zoals o.a. Muddy Waters, Bonnie Raitt, Randy Newman en John Prine.

Een echte internationale doorbraak is er echter nooit gekomen voor Caroline Aiken, ondanks de release van 9 albums, waarvan we hier de laatst uitgebrachte cd “Broken Wings Heal” voor u wat nader onder de loep willen nemen. Voor de opname van deze plaat kon ze rekenen op de professionele hulp van cd-producer en multi-instrumentalist John Keane, die nog een reeks andere instrumentalisten in de studio heeft uitgenodigd voor én of andere bijdrage aan haar folksongs.

De bekendste namen op de credits-list zijn die van Emily Saliers van ‘Indigo Girls’ voor zang en akoestische gitaar op 4 songs en Randall Bramblett (o.a. Bonnie Raitt en Steve Winwood) op toetsen (keyboards, piano) en saxofoon bij drie andere tracks. Het spelen op gitaar en pedal steel door John Keane treedt bij haast elke song van deze plaat op het voorplan en geeft de nummers een speciale kleur.

In openingstrack “Mission Of Angels”, in de albumtiteltrack “Broken Wings Heal” en bij “Comfort Is Deep” zingt John Keane samen met Emily Saliers mee met Caroline Aiken en bij het tweede nummer “Fragile” doet hij dat nog eens subtiel over naast collega singer-songwriter Michelle Malone. Voor het funky “Mysterious Wonder” en het bluesy “Cry Wolf” nam de legendarische Ike Stubblefield plaats achter zijn Hammond B3-orgel, iets wat hij in de jaren ’70 al zo vaak had gedaan voor de songs van ‘Motown’-sterren als ‘The Four Tops’, ‘The Temptations’, Stevie Wonder en Marvin Gaye.

Caroline Aiken neemt tussendoor ook even alleen de honneurs waar in mooie liedjes als “Razor Wine”, de pianoballad “Everything Can Change” waarvan we u de live in de studio vertolkte versie op bijgaande video laten horen en “Butler Field” waarmee ze een heel mooi einde aan dit album heeft gebreid.

Dat deze dame, na een muziekcarrière van meer dan 47 jaar, mooie liedjes kan componeren en brengen hoeven we hier natuurlijk niet meer echt aan te geven. Dat u nu twaalf van die pareltjes kunt beluisteren op haar negende album “Broken Wings Heal” is anderzijds misschien wel nog een waaardevolle tip voor de meerwaardezoekers onder onze lezers.

(valsam)
“After a music career of more than 47 years, it is needless to say that Caroline Aiken can compose and sing beautiful songs. More worthwhile is therefore to mention that now you can hear twelve of such pearls on her ninth album ‘Broken Wings Heal’ which she has recently recorded in Athens, Georgia with the legendary producer and multi-instrumentalist John Keane.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video