WEST OF EDEN – LOOK TO THE WEST

Broer en zus Martin en Jenny Schaub zorgen voor de leadzang en voor het componeerwerk bij de Zweedse folkformatie ‘West Of Eden’ uit Göteborg. Dat kon u op deze website ook eerder al lezen bij de recensies van hun twee vorige platen “Safe Crossing” uit 2012 en “Songs From Twisting River” uit 2014.

We zijn ondertussen alweer twee jaartjes verder in de tijd en dus vonden ze dat het moment gekomen was om opnieuw een plaat op de buitenwereld los te laten. Dat werd de dertien tracks tellende cd “Look To The West” met tien liedjes die ze samen hebben geschreven rond het thema van de grote emigratiegolf uit Zweden naar het beloofde land Amerika die begon aan het einde van de 19e eeuw.

Verder is er één instrumentaal stukje muziek in “Tekla’s Tune” en één gezongen nummer “The Final Cut”, beiden gecomponeerd door Martin Schaub alleen, en een tot het publieke domein behorende folktraditional met “Paddy Fahey’s / Sweel”, een instrumentaal nummer waarvoor hun fiddler Lars Broman nog wat extra muziek bij heeft geschreven.

Voor de volledigheid willen we ook de drie resterende bandleden van ‘West Of Eden’ nog even in de etalage zetten. Dat zijn bassist Martin Holmlund, drummer-percussionist Ola Karlevo en gitarist en mandolinespeler Henning Sernhede. Producer van deze cd is Martin Schaub en er werden ook nog heel wat andere muzikanten in de studio uitgenodigd om hier en daar een extraatje aan een nummer toe te voegen.

De bekendste namen hierbij zijn singer-songwriter Christian Kjellvander die samen met zijn vrouwtje Karla-Therese voor backing vocals zorgt bij het door Jenny Schaub als een engeltje gezongen nummer “Sweet Old Country”, naast de Noord-Ierse folkartiest Damien O’Kane die bij de uitstekende song “Rainy Town” op banjo meespeelt.

Andere liedjes uit deze plaat die we hier graag warm bij u willen aanbevelen zijn “Oh, I Miss My Home”, het uptempo swingende “Wilson Line” en albumtiteltrack en eerste single “Look To The West” (zie video), een nummer dat bij ons blijde herinneringen oproept aan de Ierse folksongs van Mark Knopfler op zijn laatste cd’s.

Het blijft toch nog altijd een beetje raar om te horen dat deze traditioneel klinkende folkmuziek met Keltische roots uit Zweden afkomstig blijkt te zijn. ‘West Of Eden’ heeft in de voorbije jaren dan wel kunnen optreden doorheen heel Europa en vooral in Ierland en Schotland op massale bijval kunnen rekenen. Hun negende album “Look To The West” is een voortzetting van hun lange muziekcarrière en evenzo een nieuwe bevestiging van het immense talent dat deze folkformatie in zijn rangen telt.

(valsam)
“Their ninth album ‘Look To The West’ deals with the delicate theme of emigration from Sweden to the promised land America at the end of the 19th century. Martin and Jenny Schaub have once again composed lovely folk tunes which should bring them well deserved success all over Europe, but especially in Ireland, Scotland and in their home country Sweden.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

Label: West Of Music

Info: Hemifran

video