OWEN CAMPBELL – SUNSHINE ROAD / THE PELGRIM

 

 “ Slide blues from Down Under… “

Owen Campbell, afkomstig uit Canberra, is een uitstekende Australische blues singer-songwriter en (slide) gitarist. Hij haalt op YouTube ondertussen nu al meer dan zestien miljoen(!) volgers, na zijn op zijn minst merkwaardige finale, in de zesde reeks van de Australische TV show “Australia's Got Talent”. Hier zou hij volgens vele kijkers onrecht aangedaan zijn. Alhoewel, rekening houdend met het effect op zijn latere carrière… betekende zijn deelname aan de talenten show, zijn grote doorbraak. Als Owen negen is, krijgt hij van zijn ouders zijn éérste gitaar. Als twintiger trekt hij als busker met zijn gitaar en muziek van stad naar stad de wereld rond. Zijn muziek is beïnvloed door zijn vader en door artiesten als The Band, Van Morrison, Townes Van Zandt en Johnny Cash. Owen debuteerde in 2011 met “Sunshine Road”. Zijn tweede album “The Pelgrim” (2013) was niet enkel een blues album. Hij waagt zich nu ook aan rock, ballades, banjo en keelzang. Recent bracht Owen nog de EP “In The Shadow Of The Greats” (2015) uit.

“Sunshine Road” - Release: 2011

Het debuut album “Sunshine Road” is een album met dertien eigen composities. Owen Campbell trok in Port Melbourne de studio in met Peter Luscombe (drums), Mick Elderfield (bas, sax), Bruce Haymes (piano, keys), Simon Holmburg (trompet), Wes Mowson (trombone) en Joe Conroy & Holly Myers (backing vocals). Desondanks deed hij ook sommige nummers solo. Enkele van de nummers kon je al zien en horen tijdens de beruchte TV Show. Bassist Mick Luscombe opent de titel song ”Sunshine Road” met enkele jazzy akkoorden, waarna Campbell met enkele slides en wat later zingend overneemt. Campbell heeft niet veel nodig, enkel liefde en wat zon op een regenachtige dag. ”Holy To Me” kan je ook horen in de straten van New Orléans, waar de blazers er duidelijk zin in hebben en ”A Mountain Home” is Campbell voor het eerst solo, alleen met zijn song en een slide gitaar. ”Diggin’ Holes” is rauw en bluesy, zoals Seasick Steve ook vaak is en, na het gekras volgt er nog meer blues met ”Bobby The Leper”. De nummers ”Glory Boy”,  ”Mean Ol’ Devil And A Futile God” en ”A Masterpiece With You” brengen wat rust en op ”Jungle Man” zijn Joe Conroy, Holly Myers voluit te horen. ”War In The East”, een instrumental, is de wat vreemde eend in de bijt van deze busker. Het is of alsof je een sitar hoort, die zich doorheen de spanningen een weg baant. ”Flower In The Gulags” is een rock nummer, ook al zou je dat eerst niet vermoeden en ”Nashville Highrollers” nog wat extra slide blues, Campbell’s signature. De afsluiter ”Thirsty Now” is een Americana met een toepasselijke titel en een moraal: nog een drankje, om je zorgen te kunnen vergeten…

Met “Sunshine Road” deed Owen Campbell zijn debuut Down Under. Dit met blues doordrenkt album was een goed begin en trok de aandacht van Europese en Amerikaanse muziekliefhebbers, die hem via internet al eerder ontdekt hadden.

“The Pelgrim” - Release: 2013

“The Pelgrim”, Owen Campbell’s tweede studio album is duidelijk een ander album dan zijn debuut. Met elf originele nummers track Owen naar de Mill Studio in Melbourne, waar hij met Kat Chinnery (drums), Matt Nightingale (bas), Bruce Haymes (keys), Jeff Lang (gitaar, slide  & mandoline), de blazers Simon Holmburg (trompet), Wes Mowson (trombone), Aaron Searle & Paul Williamson (sax) en Elza & Talei Wolfgramm (backing vocals) en een bijzondere gast, Bukhu Ganburged (Mongoolse keelzang & viool met paardenhaar) naar de studio trok.

“The Pilgrim” opent met ”Wrecking Ball”. Het is een degelijk nummer, dat direct de toon zet voor de rest van het album. Een album dat meer rockt, maar binnen de lijnen tracht te blijven. De Boss, Bruce Springsteen, bracht in 2012 een gelijknamig album uit, waarin hij terug denkt aan de aanslagen op  “nine eleven”. ”You Know I’m Gone” is een Americana, die Campbell solo doet. Hierna volgt een liefdesverklaring in ”Cried For Yesterday”, dat hier goed bij aansluit. Het album put kracht uit haar excentriciteit, zoals in het instrumentale intermezzo ”Bukhu’s Blues”, met meer akoestische slide gitaar van Owen en de opmerkelijke keelzang en viool (met paardenhaar) van Bukhu Ganburged. Ook is er het aparte en subtiele ”Highway Bound”, een nummer dat dan weer opvalt door de wat naïeve banjo stomp. Verder zoals al vermeld, meer rock met nummers als “Dev’lish Woman” en “Remember To Breathe”, afgewisseld met een ballade als ”New Years Eve” en de rustige country rocker ”It Don’t Mean A Thing”. Ook eindigen doen we ingetogen met mijmeringen over ”A Better Place”. Met “The Pilgrim” zet Owen Campbell een duidelijke volgende stap in zijn nu al bijzondere carrière. 

Beide albums zijn een bewijs van Owen Campbell’s muzikale vaardigheden en zijn liefde voor de muziek. Een artiest als Campbell, met een grote zak vol talenten, heeft “Australia Gots Talent” niet nodig. De muziekindustrie blijkbaar wel… In maart tourt Campbell in de Lage Landen. In Nederland zijn er meerdere optredens en in België is er slechts één optreden gepland (Zaterdag 12 maart: La Truite, Houffalize, BE – 20:00u)

Eric Schuurmans

 

Album track list ‘Sunshine Road’: 1”Sunshine Road” - 2”Holy To Me” - 3”A Mountain Home” - 4”Diggin’ Holes” - 5”Bobby The Leper” - 6”Glory Boy” - 7”Mean Ol’ Devil And A Futile God” - 8”A Masterpiece With You” - 9”Jungle Man” - 10”War In The East” - 11”Flower In The Gulags” - 12”Nashville Highrollers” - 13”Thirsty Now” – Written by Owen Campbell © 2011 – Produced by Dave McCluney & Owen Campbell

Album Line-up ‘Sunshine Road’:
Owen Campbell: lead vocal, guitar, harmonica
Peter Luscombe: drums
Mick Elderfield: bass, sax
Bruce Haymes: piano, keys
Simon Holmburg: trumpet
Wes Mowson: trombone
Joe Conroy, Holly Myers: backing vocals

Album track list ‘The Pelgrim’: 1”Wrecking Ball” - 2”Leave It Alone” - 3”You Know I’m Gone” - 4”Cried For Yesterday” - 5”It Don’t Mean A Thing” - 6”Dev’lish Woman” - 7”Remember To Breathe” - 8”Bukhu’s Blues”  - 9”New Years Eve” - 10”Highway Bound” - 11”A Better Place” – Written & arranged by Owen Campbell © 2013 – Produced by Mark Opitz

Album Line-up ‘The Pelgrim’:
Owen Campbell: lead vocal, guitar, banjo
Kat Chinnery: drums (1,2,4-7)
Matt Nightingale: electric & double bass (1,2,4-7)
Bruce Haymes: keys (2,4-6)
Jeff Lang: slide & electric guitar, mandolin (1,6,7)
Simon Holmburg: trumpet (5)
Wes Mowson: trombone (5)
Aaron Searle: sax (5)
Paul Williamson: sax (1,4)
Backing vocals : Elza & Talei Wolfgramm (2,4,5)
Bukhu Ganburged: Mongolian throat singing & horse hair fiddle (7,8,11)

Discography Owen Campbell:
2015 - In The Shadow Of The Greats - EP, #6
2014 - Songs For Syria - EP, #4, to financially assist the Red Cross in Syria
2013 - The Pelgrim
2011 - Sunshine Road

Woensdag 9 maart: Rozenknopje, Eindhoven, NL – 21:00u
Donderdag 10 maart: Muziekhuis Q-BUS, Leiden, NL – 20:30u
Vrijdag 11 maart: Podiumcafé, Steendam, NL – 20:30u
Zaterdag 12 maart: La Truite, Houffalize, BE – 20:00u
Zondag 13 maart: Estrado, Harderwijk, NL, – 15:30u

 

 

 

 

Artiest info
Website